ciag arytmetyczny
Oluss09: Obwd trojkata, ktorego dlugosci bokow tworza ciag artymtyczny, jest rowne 24cm. Pole
prostokata zbudowanego z najkrotszego i najdluzszego boku trojkata jest rowne 60cm2.
Oblicz dlugosci bokow danego trojkata.
17 lut 22:50
Eta:
a. b, c ---- długości boków trójkąta a>0 b>0 c>0
tworząciąg arytm. to znaczy że:
( a +c) /2 = b czyli 2b = a +c --- to jedno równanie
Ob= a+b + c czyli a +b +c = 26 to drugie równanie
a --- najkrótszy bok
( to jednocześnie wymiary tego prostokąta
c --- najdłuższy bok o podanym polu
czyli trzecie równanie jest:
a*c = 60
masz trzy równania, rozwiąż układ tych trzech równań
i obliczysz a b i c to juz proste Powodzenia!
18 lut 15:30