oblicz wysokość graniastosłupa
gaba: Oblicz wysokość graniastosłupa prostego, którego objętość jest równa 12dm3, a pole
podstawy 120cm2.
17 lut 19:19
Tedi: Objętość graniastosłupa to pole podstawy razy wysokość.
Objętość znasz, pole podstawy również .. szukasz wysokości
Więc czy czasem nie wystarczy podzielić objętości przez pole podstawy ?
Gdzieś tu musi być kruczek (

) ... zapewne zanim się to zrobi trzeba UJEDNOLICIĆ
JEDNOSTKI !
1 dm = 10 cm
1 dm
2 = 1 dm * 1 dm = 10 cm * 10 cm = 100 cm
2
analogicznie
1 dm
3 = 1000 cm
3
... tylko po co mi to ?
17 lut 21:13