dla jakich wartości
ula: Proszę choćby o wskazówkę:
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=2x
4-2x
3-6x
2+10x+ ma pierwiastek
trzykrotny



17 lut 09:05
ula: wielomian W(x)=2x4-2x3-6x2+10x+ m
17 lut 09:06
Bogdan:
Dzień dobry.
Spróbuj w sposób następujący:
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:
W(x) = 2(x - a)3(x - b),
a, b - pierwiastki wielomianu.
Wymnóż przez siebie wyrażenia w nawiasach i porównaj otrzymane w wyniku
mnożenia współczynniki ze współczynnikami wielomianu zapisanego w postaci
ogólnej.
17 lut 09:34
ula: ok dzięki
17 lut 10:01