Pomocy :(
Łukasz: Witam.
Zadanie ma być wykonane układem równań, np.metodą podstawiania bądź przeciwnych
współczynników.
W hurtowni kupiono 200kg cukru i 150kg mąki za 900zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a
mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210zł. Oblicz cenę sprzedaży 1kg mąki i 1kg cukru.
17 lut 19:55
.....: 200x+ 150y=900
1,25*200x+1,2*150y=1110
250x+180y=1110
1000x+750y=4500 - pierwsze rownanie razy 5
1000x+720y=4440 - drugie raazy 4
30y=60 y=2 x =3 a cena sprzedazy to 1,25x i 1,20 y
17 lut 20:11
stwojciech: ehhh gimnazjum...
Układ równań jak poniżej a resztę rozwiąż samemu

200c + 150m = 900
1,25*200c + 1,2*150m = 900+210
200c + 150m = 900
250c + 180m = 1110
----------------
Chce zaznaczyć że ja jestem tylko amator.
----------------
Do Ety: Droga Eto obserwuje to forum już bardzo długo i jestem pełen podziwu dla Ciebie
(oczywiście też dla Basi i innych). Pisze w ten sposób bo jestem pewien nie mal w 100%
że to przeczytasz. Nie ma to żadnego celu tylko po prostu chciałem napisać co myślę
17 lut 20:11
Eta:
Stwojciechu! Witam!
Masz rację w 100% ,że przeczytam!
Miło mi i cóż rzec:.
Robię to co lubię, a przy okazji cieszę się ,że mogę pomagać
potrzebujacym tej pomocy!
Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
17 lut 20:26