okrąg
Mariusz: PYTANIE ? Eta:
równanie okręgu w postaci ogólnej
x2 +y2 -2ax -2by +c=0 gdzie S(a,b) a R= I SAI = ISBI
S€ k czyli b = -2a -2
A€ o(S,R) i A( 5,10) to:
25 + 100 - 10a - 20b+c=0 to 10a +20b - c = 125
B€ o(S,R) i B( 3,12) to;
9 +144 - 6a - 24b +c=0 to 6a +24b - c= 153
rozwiąż ten układ z trzema niewiadomymi a, b, c
otrzymasz a= -3 b= 4 R= IASI= √( -3 -5)2 + ( 4 - 10)2
R= √54 + 36 to R= 10
równanie okręgu jest ( x +3)2 +(y- 4)2 = 100
dlaczego za b mozemy wstawić b= -2a-2
17 lut 17:55
Eta: Już Ci wyjaśniłam w poprzednim poście!
Poczytaj !
17 lut 17:56