Znajdż równanie okręgów
Adaś: 1.Znajdz równania okręgów o środku S=(-1,3) stycznych do okręgu (x-2)2+(y-2)2=49.
2.Czy okręgi o podanych równaniach są styczne, przecinaja się czy sa rozłączne
(x-2)2+(x+7)2=18 i (x-7)2+(y+7)2=8. 3. W jakich punktach podany okrąg przetnie
osie układu wspołrzędnych: (x-1)2+(y-3)2=10
17 lut 18:42
Tedi: ad 1
znajdź środek okręgu P oraz promień R
policz odległość tego środka P od punktu S
(patrz tw. o wzajemnym położeniu dwóch okręgów)
Wylicz promien drugiego okręgu tak by:
1) X + R = |PS|
2) |X - R| = |PS| ... czy jakos tak

ad 2
znajdź współrzędne środków obu okręgów oraz ich promienie
policz ich odległość - długość odcinka
i porównaj z sumą / różnicą promieni (patrz tw. o wzajemnym położeniu dwóch okręgów)
ad 3
podstaw x=0 i wylicz y a otrzymasz punkty przecięcia z OY
podstaw y=0 i wylicz x a otrzymasz punkty przecięcia z OX
17 lut 21:23