Obwód prostokąta P jest równy 40. Budujemy kwadrat K o boku długości przekątnej tego prostokąta. Dla
Kamila: Obwód prostokąta P jest równy 40. Budujemy kwadrat K o boku długości przekątnej tego
prostokąta. Dla jakich długości boków prostokąta P kwadrat K ma najmniejsze pole?
17 lut 14:08
bleeeeeee: no to tak obw=40=2a+2b=>a+b=20
przekątmna prostokąta d=√a2+b2=√(20-a)2+a2
pole kwadratu = d2= (20-a)2+a2
p(a)=2a2-40a+400
i najmniejsze pole to oznacza ze mamy znajeźć mimimum z funkcji kwadratowej p..powodzenia
17 lut 14:25
bleeeeeee: skoro kwadratowa funkcja skierowane ma ramiona do góry to wartość najmniejszą przyjmuje w
wierchołku, to oznacza ze nasz wierchołek aw=(-b)/2a=10
a zatem dla a=10 i b=10 kwadrat bedzie mial najmniejsze pole
17 lut 14:29
Bogdan:
a, b - boki prostokątna
d2 = a2 + b2
d - długość przekątnej prostokąta
Pole powierzchni kwadratu P = d2, czyli P = a2 + b2
2a + 2b = 40, stąd b = 20 - a
P = a2 + (20 - a)2 = a2 + 400 - 40a + a2 = 2a2 - 40a + 400.
Otrzymaliśmy funkcję P(a) = 2a2 - 40a + 400, której wykresem jest parabola
posiadająca minimum dla a = 10.
Wobec tego b = 10
Odp. a = 10, b = 10, prostokąt jest kwadratem o boku długości 10.
17 lut 14:31