Funkcja liniowa wartość bezwzględna
paweł: Dana jest f liniowa f z parametrem m. Wyznacz te wartości parametru m, dla których
miejscem zerowym jest :
f(x)= |3-2m|x - 6, x0 = 2
17 lut 17:56
Eta:
więc tak: xo = 2 to f(2)=0
czyli 0= I 3 -2mI *2 - 6
to 2*I3 -2mI= 6 / :2
I3 -2m I = 3 <=> 3 - 2m = 3 lub 3 -2m = - 3
- 2m = 0 - 2m = - 6
m =0 lub m = 3
Odp: dla m= 0 m = 3
sprawdzamy:
m= 0 f(x) = I 3 -0I *x - 6
f(x) = 3x - 6 czyli 3x - 6 =0 to x= 2 --- jest miejscem zerowym
Sprawdź sobie tez dla m= 3
i zobaczysz ,że miejsce zerowe też będzie x = 2
17 lut 18:14
paweł: Dziękuje bardzo
17 lut 18:18