Proszę o pomoc :(
Łukasz: Witam. Potrzebuje pomocy z takim zadaniem

i prosił bym aby najpierw mi ktoś tu napisał
analize zadania a potem zaczął liczyć, aha i zadanie ma być wykonane układem równań, np.
metodą podstawiania bądź przeciwnych współczynników.
Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504zł. Bilety normalne były po 15
zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile ulgowych?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
17 lut 19:49
Łukasz: Witam.
Zadanie ma być wykonane układem równań, np.metodą podstawiania bądź przeciwnych
współczynników.
W hurtowni kupiono 200kg cukru i 150kg mąki za 900zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a
mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210zł. Oblicz cenę sprzedaży 1kg mąki i 1kg cukru.
17 lut 19:53
NHH: 1
n-normalny
u-ulgowy
n=15zl
u=80%n
u=80%*15=12zl
czyli
nx+uy=504
x+y=40
15x+12y=504
x+y=40
x=40-y
15(40-y)+12y=504
600-15y+12y=504
-3y=-96 dzilisz prze -3
y=33
x=40-33=7
czuli 33 ulgowe i 7 normalnych
17 lut 20:06
NHH: x-liczba biletow normalnych
y-liczba biletow ulgowych
17 lut 20:07
oPaacho: Ω∞∈≥≥βπ∞≥⇒→←⇔∑≠
17 lut 20:09
Sebol: NHH: niestety przejechałeś się
zrób sprawdzenie
33*12=396
7*15=105
w sumie : 501
17 lut 20:19
Sebol:
17 lut 20:19
NHH: haha alem pokazal 96 na 3 jest 32 a nie 33 sry za blad
17 lut 20:20
Sebol: no spoko, LO czy gim ? xd
17 lut 20:20
NHH: iteraz wychodzi 32 ulgowe i 8 normalnych
17 lut 20:21
NHH: tech
17 lut 20:21
Sebol: ja lo 7 wroc
17 lut 20:21