stopnie
Witka: Mam zadanie z kątami, w którym wychodzi mi 589/17stopni i 8 minut (ułamek). W
odpowiedziach w książce jest wynik całkowity. Jak to obliczyć? (wiem, że to może trochę
fizyczne, no ale...

)
17 lut 19:07
Eta: Napisz to zadanie!
17 lut 19:13
Witka: Promienie padają prostopadle na siatkę dyfrakcyjną i po przejściu przez nią dają widmo
pierwszego rzędu (n=1) pod kątem α=17st8min. Oblicz stałą siatki (d), jeżeli długość
fali promieni padających wynosi l=589nm. wzór na to jest d*sinα=nl.
17 lut 19:16