ciąg geometryczny
łukasz: Witam, prosiłbym o pomoc bo zatrzymuję się w pewnym momencie i nie wiem jak dalej
obliczyć. Domyślam się że q= 1/3 lub - 1/3 ale nie potrafię tego udowodnić
matematycznie.
między liczby 27 i 1/3 wstaw tak trzy liczby aby wraz z danymi tworzyła ciąg
geometryczny.
a1=27
a2=?
a3=?
a4=?
a5=1/3
q=?
a5 = a1*q4
1/3 = 27q4
i tutaj nie wiem jak wybrnąć bo raczej nie można obustronnie przez 4√1 ?
17 lut 19:23
NHH: a2=9
a3=3
a4=1
an=a1*qn-1
a5 = a1*q4
1/3 = 27q4 teraz dzielisz przez 27
1/81=q4
1/3=q
17 lut 19:34
ewa: 1/3=27q4 obustronnie razy 1\27 czyli
q4=1/81 obustronnie przez pierwiastek czwartego stopnia czyli:
q= 1/3 lub q=-1/3
17 lut 19:39
Eta:
witam! Spróbuję Ci pomóc

więc tak zapiszemy ten ciąg:
27, a
2, a
3, a
4,1/3 --- tworzą ciąg geometr.
to
a
1 = 27 a
2 = a
1 *q a
3 = a
1*q
2 a
4 = a
1*q
3 a
5 = 1/3
jest tak jak zapisałeś

a
5= a
1 *q
4 czyli 1/3 = 27*q
4 / : 27
to q
4 = 1/ (27*3) czyli q
4 = 1/81
q = 1/3 lub q= - 1/3 bo (1/3)
4 = 1/81 i (-1/3)
4 = 1/81
17 lut 19:40
Łukasz: Dziękuje serdecznie za pomoc.

takie proste, a nie wpadłem na to... ehh każdemu się zdaża
17 lut 19:40
Eta: OK

Powodzenia !
17 lut 19:43