Mr. Lover Lover: Obliczyć pochodną funkcji: f(x)= √x3 * ctgx
Rambo: Rozłoż wielomiany na czynniki
wooki: wiedząc, że log25 = a, oblicz log258
Mike: oblicz sinα - cosα wiedząc, że sinα * cosα = 0,25.
Rambo: Dane są wielomiany w(x) = ax4 + (4-36)x3 + 7x - 0,75c oraz G(x) = x3 + ax2 +7x + 4 Wyznacz wartości współczynników a,b,c tak aby W(x) = A(x)
Le5iu: Niech ktos mi wytłumaczy Dlaczego ARCUS TAN jest oznaczany jako Tan-1 skoro tan-1 to Ctg
Kodżak: a) W(x)= 5x4+ 4x3-3x2+x-2 i H(x)=5x4+ (m+n)x3-nx2+x-2 b)W(x)= 3x3+ (m+2)x2+sx-1 i H (x)= (n-1)x3+4x2+5x-1
Dj Kichawa : 2+2=
altaeir: pomocy!
altaeir: dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem: P(x,y)=(y+2,-x+1), gdzie x,y∈R
Wolski: Cztery liczby sa wyrazami ciągu arytmetycznego. Gdy do pierwszej dodamy 1, do drugiej 2, do trzeciej 6, i do czwartej 16 , to otrzymane liczby będą wyrazami ciągu
enter: wyznacz resztę z dzielenia wielomiianu W(x)=2x4+4x3+ax2+bx+2 przez dwumian x-1 wiedząc że funkcja f(x)=ax2+bx+2 osiąga w punkcie x=3 maximum równe 11
enter: dla jakich wartości paramertu m zbiór rozwiązań równania x4+mx2-m=0 jest dwuelementowy
enter: rozwiąż nierówność |x3-3x|≥2
enter: Rozwiąż równanie |x3+x+1|=1
enter: W(x) jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba 3 jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. znajdź wielomian w(x) wiedząc że W(1)=80
Kodżak:
altaeir: a)Napisz równanie wspólnej osi symetrii okręgów o równaniach o1: x2 + y2 - 2x +4y +1 =0
pawell: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 i kącie ostrym 600 . Z wierzchołka tego kata poprowadzono przekątne dwóch ścian bocznych, kąt miedzy tymi
Dawid: Trapez równoramienny o podstawach 4 cm i 9 cm oraz wysokości 10 cm podzielono na dwa trapezy podobne prosta rownoległa do podstaw.oblicz pole otrzymanych trapezów.
Misiu: Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy w ostrosłupie sześciokątnym wynosi 60 stopni. Wiedząc że H= 8 pierwiastek z 3. Oblicz jakim procentem powierzchni całkowitej jest pole
czarnula123456: dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=-2x2-8x-6 dla x∈<-4;-1>:
Mr. Lover Lover: Obliczyć pochodną funkcji f(x) = 1/√x * sinx
goniaa: powierzchnia wyspy na mapie w skali 1:20 000 jest mniejsza od jej powierzchni rzeczywistej
simon: Wiadomo że logarytm przy podstawie wynosi log3x=-1/4 Oblicz:
zyht: hej
KILUNIA: zad,dobierz liczby a i b tak,aby wielomiany W(x) i Q(x) byly równe:
michalll:
BRAWO!!!!: JESTEŚCIE SUPER EKSTRA! OSOBY KTÓRE ROZWIĄZUJA ZADANKA!
altaeir: udowodnij ,że równanie x2 + y2 - ax + 2by - 0,75a2 + 2ab =0 opisuje okrąg dla dowolnych,różnych liczb rzeczywistych a i b.
Misiek: Liczby 2 i 4 sa miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2 + bx + 16
polak: Prosze o pomoc... Sprawdź, które z podanych zdań są prawami logiki: a) (p V q) ⇒ p
majkryss1: Narysuj wykres funkcji:
majkryss1: Wykaż, że prawdziwa jest tożsamość: (1 + sinα) (1/cosα - tgα) = cosα
natka: wykaż że dla każdego kąta ostrego α(tgα+1/tgα)2=1/sin2α*1/cos2α
natka: w trapezie równoramiennym podstawy mają długości 10 i 6 a ramię ma długość 2√10 oblicz kosinus kąta ostrego między przekątną i podstawą
natka: Ix+2y-7I+I3x-yI=0
ANKA: A={0,5} B=(-3,5>
ANKA: A=<-2,6) B=(0,10> pomocy prosze o wyznaczenie zbiorow A suma B, A iloczyn B, A\B , B\A
haush: Punkty A(3,-4) i B(7,2) są jednakowo oddalone od prostej k. Rowniez punkty C(-2,5) i
Gośka: f(x) = (x+1/2)(x-2)
haush: Prosta o równaniu 3x+4y=14 jest jedna z osi symetrii rombu, ktorego obwod ma dlugosc 20
aniaaapotrzebujepomocy: napisz postać kanoniczną równania okręgu o środku w punkcie S(Xs,Ys) i promieniu r jeśli:
haush: Przekształcenie T każdemu punktowi P(x,y) przyporzadkowuje punkt P'(x',y')taki ze
Estera: Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu artmetycznego, jeżeli a7= -2 i a13=2.
haush: Punkt A(1,2) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD. Oblicz wspol. pozostalych wierzcholkow
enter: znajdź wspólczynnik c wiedząc że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x4+2x3+cx2+7x+5 przez wielomian P(x)=x+1 jest równa 5
haush: WSPOŁRZĘDNE WSZYTSKICH PUNKTÓ PROSTOKATNEGO TROJKATA ROWNORAMIENNEGO SA LICZBAMI NIEUJEMNYMI. JEDNYM Z WIERZCHOLKOW TEGO TROJKATA JEST PUNKT (4,0). TROJKAT MA TEZ
haush: Dla jakich parametrów m i n proste o równaniach y=(n/m)x+m+n i y=[(n-1)/(m+5)]x+n-m-4 są prostopadle jesli wiadomo ze przecinaja sie w punkcie zalezacym do osi OY.
aniaaapotrzebujepomocy: POMOCYYYYPoniższe róznania opisują okrąg o środku w punkcie s(Xs,Ys)i promieniu r(r>0)
agniesiaa: -2sin150 * cos120 * tg180
TurboADas: suma trzech kolejnych wyrazow ciagu arytmetycznego wynosi 15. jezeli drugi pomniejszymy o 1 i reszty nie zmienimy, wyrazy te beda tworzyc ciag geometryczny. podaj liczby ciagu
haush: Punkty C(2,1) I D(4,2) należą do odcinka AB oraz AC:CB=1:2 i AD : DB=1. Wyznacz wspolrzedne
haush: Punkty C(2,1) I D(4,2) należą do odcinka AB oraz AC:CB=1:2 i ADB=1. Wyznacz wspolrzedne konców odcinka AB.
haush: Pole trojkata ABC gdzie A(xA,yA), B(xB, yB),C(xC,yC) można obliczyć korzystając ze wzoru PABC=
haush: Oblicz wartości parametrów a i b, dla których prosta o równaniu y=[(a-1):(b+2)]x+b2+3 jest równoległa do prostej o rónaniu y=[(3a-5):(a+b)]x+2b-a jesli jedna z tych prostych
haush: Wektor u ma współrzędne u=[4,-3], długość wektora v wynosi 10. Wyznacz współrzędne wektora V, wiedząc, że wektory u oraz u+v mają równe długości.
misiek: Siemka → →
AluŚ.: rozwiąż a) 8(3-2x) + 5(3x+1) = 8(1+x)
basia: Bardzo bym prosiła o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka...
pomozcie: spośród podanych liczb wypisz liczby wymierne a nastepnie oblicz sume najwiekszej i najmniejszej z nich bardzo proszę o pomoc:
ACH TE WIELOMIANY- UPORZĄDKOWANIE WIEDZY: cześć. proponuję uporządkowanie i uogólnienie wiedzy dotyczącej wielomianów (powiedzmy, że na poziomie II kl LO z matematyką rozszerzoną). Wypisałam wszystkie zasady i
Sławek: Towarzysze Proszę o pomoc. Jakto rozwiązać:
hj: ja wiem ze to nie należy tutaj pisać ale czy ma ktoś może krótki biznes plan ? pilnie potrzebuję. z góry dziękuje.
Zosia: Mam takie zadanie jak koleżanka i jest ono już rozwiązane ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć skąd się wzięło to :
kuba: Prosze o pomoc nie wiem jak sie za to zabrac, Dany jest ciag (an) gdzie an=n+2/3n+1 . Wyznacz wszystkie wyrazy tego ciagu wieksze od
aga: wyznacz miejsce zerowe funkcji:? a) f(x) = x - 9
Nati: Proszę o pomoc może ktoś mi to sprawdzić! →