wooki: wiedząc, że log
25 = a, oblicz log
258
Jak się zabrać?
11 gru 23:16
AW: Liczymy ze wzoru ósmego: https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
log25 = log255/log252 = 1/2 * log252 = a
log258 = log2523 = (ze wzoru czwartego ) = 3 * log252
Wyliczasz a, podstawiasz i masz wynik
11 gru 23:35
AW: tam na początku ma być log25 oczywiście...
11 gru 23:35
Miki:
sprowadzić log258 do log2
na podstawie wzoru
logcb log28
logab = ---------- czyli log258 = ---------- =
logca log225
3 3 3 3
= -------------- = --------------------- = --------- = ------ a≠0
log2{5*5} log25 + log25 a + a 2a
11 gru 23:36
wooki: Jesteście niesamowici...
11 gru 23:46
Miki: Nooooooo

! rozumiesz cos z mojego przekształcenia

11 gru 23:48
Miki: W/g mnie prostszy

11 gru 23:49