AluŚ.: rozwiąż
a) 8(3-2x) + 5(3x+1) = 8(1+x)
b) 6(4-3x) - 5(x+7) ≤ 7x-1
c) 3(x+5) - 4(y+3) = 2(x+y)
2x - 5 (3+y) = 4 (2x+8)
11 gru 16:09
kaja: a) 24-16x + 15x + 1 = 8 + 8x-16x + 15x - 8x = - 24 - 1 +8- 9x = - 17 / : (- 9)x - 1,8
11 gru 16:34
xpt: wystarczy powymnażać te liczby przy nawiasach przez wszystkie wyrazy w nawiasach.
A potem tylko poprzenosić niewiadoma na 1 a reszte na 2ga i podzielic
a)
8(3-2x) + 5(3x+1) = 8(1+x)
24-16x + 15x+5 = 8+8x
-x+29=8+8x
9x=21
x=21/9
x=7/3
b)
24-18x - 5x -35 ≤ 7x-1
-30x ≤ 10 // * (-1)
30x ≥ - 10
x ≥ -1/3
reszta już analogicznie
11 gru 16:39