Zosia: Mam takie zadanie jak koleżanka i jest ono już rozwiązane ale czy mógłby mi ktoś
powiedzieć skąd się wzięło to :
50/60=(50/3+20)/z
5/6=110/(20z)
100z=660
z=6,6
Tu jest treść i rozwiąznie pomóżcie

Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m i 25m podzielono
linią równoległą do podstaw tak, że obwody każdej z nowo powstałych działek są równe.
Ile metrów bieżących siatki potrzeba do ogrodzenia obu działek (siatka między działkami
jest wspólna), jeżeli będą one miały furtki o szerokości 1,5m?
Odpowiedz:
jeżeli załozymy, ze jest to trapez równoramienny i poprowadzimy prostą równoległą do
podstaw
to ramiona zostaną podzielone na odcinki x i y; odcinek prostej dorysowanej wycięty
przez
trapez: z
wówczas
x+y=25 (1)
20+2x+z=50+2y+z
2x-2y=30
x-y=15 (2)
z (1) i (2)
2x=40
x=20
y=5
przedłużamy ramiona trapezu tak by się przecieły
odcinki od wierzchołków przy krótszej podstawie oznaczamy przez d
z tw.Talesa
d/20=(d+x)/z=(d+x+y)/50
d/20=(d+25)/50
50d=20(d+25)
50d=20d+500
30d=500
d=50/3
50/60=(50/3+20)/z
5/6=110/(20z)
100z=660
z=6,6
L- długość siatki
L=20+2*25+50+6,6-3=123,6
11 gru 11:40
Zosia: Czy to dobre rozwiązanie


Bo jest inny wynik niż wyżej Pomóżcie

x - długość boku "lewego-górnego" (po podzieleniu)
y - długość boku "lewego-dolnego" (po podzieleniu)
p - prosta równoległa do podstawy
x + y = 25 ⇒ x = 25-y
Obwody:
x + x + 20 + p = y + y + 50 + p ⇒ 2x + 20 = 2y + 50
2(25 - y) + 20 = 2y + 50 ⇒ 50 - 2y + 20 = 2y + 50
y = 5 ⇒ x = 20
obliczamy długość siatki:
1) 20 + 20 + 20 = 60 [bez długości p]
2) 5 + 50 + 5 = 60 [bez długosci p]
zatem potrzeba siatki o długości 60*2 + (p-3) [3 - bo są dwie furtki)
120 + p - 3 = potrzebna siatka.
p można obliczyć ze stosunku (z twierdzenia talesa to wynika)
p/50 = 5/25
p = 1/5 * 50 = 10
zatem podsumowując
120 + 10 - 3 = 127 metra
11 gru 11:48
gaga:
A mnie wyszło 155m czyli jeszcze inny wynik

i wydaje mi się,że ja mam dobry wynik
11 gru 13:40
b.: W 1. rozwiązaniu to jest źle:
50/60=(50/3+20)/z
5/6=110/(20z) <--- źle, powinno być 5/6 = 110/(3z)
100z=660
z=6,6
oczywiście z będzie > 20 i < 50 (widać z rysunku np.)
czyli z wyszłoby = 110/3 * 6/5 = 660/15 = 44
a ten pierwszy wiersz: 50/60=(50/3+20)/z
bierze się stąd
d/20=(d+x)/z
po podstawieniu d=50/3, x=20
11 gru 15:09
b.: W 2. rozwiązaniu to jest źle:
p można obliczyć ze stosunku (z twierdzenia talesa to wynika)
p/50 = 5/25
można obliczyć z tw. Talesa, ale nie tak -- ciężko mi to wyjaśnić bez rysunku
(zobacz na rysunek i tw. Talesa)
wynik jest oczywiście zły, bo wychodzi, że p jest krótsza od krótszej podstawy -- widać,
że tak być nie może...
11 gru 15:11
gaga: A ja obliczyłam ,że
H=20 m d --- równoległa do podstaw = 38 m --- dł. linii podziału
h
1= 8 m h
2= 12 m pole trapezu P= 700 m
2
Ob= 155 m bez furtek
myślę ,że sienie pomyliłam

a może
11 gru 15:28
Zosia: gaga ale nadal mi to nic nie daje czy mogłabyś rozwiązać tak jak trzeba całe, bo ja nie
mam pojęcia więc z samego wyniku też nic nie zrobię

12 gru 07:30