haush: 

Punkt A(1,2) jest wierzcholkiem kwadratu ABCD. Oblicz wspol. pozostalych wierzcholkow
wiedzac ze
→ → → →
AB +AC= [10,0] i AC + AD=[8,6]
11 gru 17:23
Basia:
będę pisać bez strzałek; wiadomo, że chodzi o wektory
AC=AB+BC
AB+AB+BC=[10,0]
2AB+BC=[10,0]
2(xB-xA)+xC-xB=10 2(yB-yA)+yC-yB=0
xB-2+xC=10 yB-4+yC=0
xB+xC=12 yB+yC=4
--------------------------------------------------------------------
AB+BC+AD=[8,6]
AD=BC
AB+2BC=[8,6]
xB-xA+2(xC-xB)=8 yB-yA+2(yC-yB)=6
-xB-1+2xC=8 -yB-2+2yC=6
-xB+2xC=9 -yB+2yC=8
---------------------------------------------------------------------
z podkreślonych mamy
3xC=21 3yC=12
xC=7 yC=4
xB+7=12 yB+4=4
xB=5 yB=0
BC=[2,4]
AD=[2,4]
xD-xA=2 yD-yA=4
xD=3 yD=6
uprzedzam, że mogłam się pomylić w rachunkach; proszę spradwdzić
13 gru 18:18