Estera: Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu artmetycznego, jeżeli a7= -2 i a13=2.
11 gru 17:25
gaga: Coś źxle napisałaś
ten drugi wyraz

popraw porządnie
11 gru 18:09
Pakos: Zapewne a13 miało być.
Zatem:
a7 = a1 + 6r
a13 = a1 + 12 r
-2 = a1 + 6r
2 = a1 + 6 r + 6r
-----------------------
+
→ -4 = 6 r ⇔ r = 2/3
a7 - 6r = a1 ⇔ -2 - 6(2/3) = a1 ⇔ -2 - 4 = a1 ⇔ a1 = -6
11 gru 18:59
Pakos: Kurcze błąd!
============
poprawnie
6r = -4 ⇔ r = -2/3
a1 = -2 - 6(-2/3) ⇔ a1 = -2 + 4 ⇔ a1 = 2
11 gru 19:02
Estera: Dziękuję bardzo

I sorry za błąd
11 gru 19:12