gaga:
jest już późno

ale Ci napisze

a,b,c---- tworzą arytm czyli 2b = a+c -- pierwsze równ
a. b-1, c --- tworza geom. czyli (b-1)
2= a*c --- drugie równ.
a+b+c=15 --- trzecie równ.
i teraz rozwiazac układ równań i wyliczyć a, b, c
2b = a+c
2b +b= 15 → 3b= 15 → b= 5
to a+c = 10
(b-1)
2 =ac → (5-1)
2= ac → ac= 16
czyli
a+c=10
ac= 16 widać już ,że są to liczby a=8 c=2 tak?
czyli odp: a= 8 b= 5 c=2
spr
8,5,2 -- suma = 15 i tworza ciag arytm bo r= -3
8, 4, 2 --- tworza geometr. bo q=1/2
proste

powodzenia na klasówkach