natka: w trapezie równoramiennym podstawy mają długości 10 i 6 a ramię ma długość 2√10 oblicz
kosinus kąta ostrego między przekątną i podstawą
11 gru 18:20
basia: musisz obliczyc wyskosc trapezu... wyznaczasz ja pitagorasa..... (2√10)2=22+h2
h=6
nastepnie znowu z twierdzenia pitagorasa wyznaczasz dlugoś przekątnej 62+82=d2
d=10
wiesz ze cosinus kata w trojkacie prostokatnym to stusunek przyprostokątenj lezacej przy
kącie do przeciwprostokatnej
z czego wychodzi ci cos=8/10=4/5
jakby bylo cos niejasnego to pisz.....
11 gru 18:29
natka: a skąd wziełaś to 8
11 gru 18:34
basia: bo jak narysujesz sobie ten trapez toci wyjdzie ze dluzsza podstawa dzieli sie tak :2, 6,
2...i te 8 to pododaniu 2+6...musisz sobie ten rysunek narysowac bo nie wiem jak mam ci
to wytlumaczyc...
11 gru 18:36
natka: acha dzieki
11 gru 18:40
basia: nie ma za co
11 gru 18:42
natka: a jakbyś mogła to napisz mi całe równanie jak obliczyłaś cosinusa
11 gru 18:44
basia: no cale rownanie to wlasnie jest cos=8/10 cos=4/5 czyli tak: te 8 to jest z tej
podstawy, co nie wiedzialas skad sie ono wzielo a 10 to jest przekatna trapezu....
11 gru 18:49