haush: Punkty C(2,1) I D(4,2) należą do odcinka AB oraz AC:CB=1:2 i AD

B=1. Wyznacz wspolrzedne
konców odcinka AB.
gaga:
AC/CB= 1/2 to 1) 2*AC= CB
AD/DB=1 to 2) AD=DB zapisz długości w I AB I
bo ja tego zapisu nie piszę bo mi łatwjej
ok?
teraz tylko porównać współrzędne odpowiednich wektorów

→ →
AC=[2-x
A, 1- y
A] AD=[4- x
A, 2- y
A]
→ →
CB=[x
B-2, y
B-1] DB=[x
B-4, y
B-2]
z warunków w//w 1) i 2) mamy
z 1) 2(2 - x
A) = x
B -2 i 2(1- y
A) = y
B -1
z 2) 4 - x
A = x
B - 4 i 2- y
A = y
B -2
teraz rozwiązać te dwa układy i obliczysz współrzędne A i B
dasz już radę

odp powinna być A(-2,2) B(10, -1)
powodzenia to już proste ok