Sławek: Towarzysze Proszę o pomoc.

Jakto rozwiązać:
1. Na podstawie Twierdzenia Bezout sprawdź, czy wielomian W ma pierwiastki całkowite,
gdy:
W(x)=x
3-3x
2-2x+8.
oraz
2. Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=(x
2-9)(2x+3)(1-x).
Z góry pięknie dziękuje za szczegółowe rozwiązania.
11 gru 14:44
Sławek: Towarzysze, Proszę o pomoc. Jak to rozwiązać:
1. Na podstawie Twierdzenia Bezout sprawdź, czy wielomian W ma pierwiastki całkowite,
gdy:
W(x)=x3-3x2-2x+8.
oraz
2. Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=(x2-9)(2x+3)(1-x).
Z góry pięknie dziękuje za szczegółowe rozwiązania
11 gru 14:46
b.: 1. zobacz
1690 -- bardzo podobne zadania
2. zobacz
118 i odczytaj pierwiastki
11 gru 15:01
nalepek:
Na podstawie Tw. Bezoutea dzielnikiem wielomianu są dzielniki wolnego wyrazu
(nie zawsze jednak są)
czy jakos, tak. nie znam dokładnie teori

ale w praktyce wygląda to tak:
mamy ten wielomian
W(x)=x
3-3x
2-2x+8
czyli szukamy dzielinka liczby 8
jako że pierwiastki mają być całkowite, szukamy liczb całkowitych
czyli:
-8, -4, -2, -1, 1, 2, 4, 8
No i podstawiamy sobie kazdą z tych liczb, np -2
W(-2)=(-2)
3-3(-2)
2-2*(-2)+8
W(-2)=-8-12+4+8 = -8
Jeśli w króryms wyjdzie 0 to przez tą liczbę można dzielić (nie wiem czy wiesz jak dzieli
się wielomiany ?

) oraz ta liczba jest pierwiastkiem
Tak podstawialem szybko te wszystkie dzielniki i chyba nie ma pierwiastka całkowitego
no a 2 to już łatwe
W(x)=(x
2-9)(2x+3)(1-x) w 1-szym nawiasie skrócone mnożenie a
2-b
2=(a+b)(a-b)
W(x)=(x+3)(x-3)(2x+3)(1-x) wyznaczenie pierwiastków, czyli z każdego nawiasu musi wyjść
0
czyli pierwiastkami są:
-3, 3, -3/2, 1
11 gru 15:01
Miki: Tutaj Towarzyszy nie ma


tylko Koledzy

jeżeli ma to kandydatami są podzielniki 8
czyli { 1, -1, 2, -2, 4, -4, 8, -8}
obliczamy po kolei W(kandydata) = 0 jeżeli wyjdzie zero
tzn. ta liczba jest pierw. jeżeli nie to nie jest
np; w(1) = 1
3 -3*1
2 -2*1 +8 = 1 -3 -2 +8= 4 czyli x = 1 nie jest pierw.
policz i napewno dasz radę
2/ masz już gotowy rozkład na czynniki czyli
x
2 - 9 = 0 lub 2x +3=0 lub 1 - x = 0
x = 3 lub x = - 3 lub x = -3/2 lub x= 1
11 gru 15:07
Sławek: Dzięki bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
11 gru 15:16
Sławek: "Tak podstawialem szybko te wszystkie dzielniki i chyba nie ma pierwiastka całkowitego"
W pierwszym znalazłem jednak pierwistek całkowity dla W(2).
11 gru 15:45
Miki: Moment sprawdzę
11 gru 15:47
Miki:
wychodzi na to, że tylko x= 2 jest całkowity

czyli masz dobrze

bo nawet przez podzielenie W(x) przez (x-2) wyjdzie wielomian
x
2 - x - 4 a tu delta = 17 czyli nie ma juz całkowitych
są tylko jeszcze dwa niewymierne
x
1=( 1-
√17)/2 i x
2 = (1 -
√17)/2
11 gru 15:55
Sławek: A jeszcze pytanko, po co jest tu zastosowany rozkład pierwszego nawiasu na czynniki?
"W(x)=(x2-9)(2x+3)(1-x) w 1-szym nawiasie skrócone mnożenie a2-b2=(a+b)(a-b)
W(x)=(x+3)(x-3)(2x+3)(1-x) wyznaczenie pierwiastków, czyli z każdego nawiasu musi
wyjść"
11 gru 16:06