Mike: oblicz sinα - cosα wiedząc, że sinα * cosα = 0,25.
Help...
11 gru 22:45
Mike: Prosze o pomoc...
12 gru 00:18
misis: chyba tak
2sinα*cosα= 0,5 →sin2α=0,5 →2α=30o to α=15o
ze wzoru na różmnice sinusów gdzie cosα= sin(90o-α)
sinα - sin(90o-α)= 2cos(α+90o-α)/2*sin(α-90o+α)/2=
= 2*cos45o * sin(α-45o)= √2* sin(15o-45o)=
=√2*sin(-30o)= √2*(-1/2) = - √2/ 2
12 gru 00:46
Dariusz: ew. inaczej.
Wiemy, ze sin2 α + cos2 α = 1 z drugiej strony sinα+cosα=1/4
Czyli sin2 alfa + cos2 alfa - 2sinalfa * cos alfa = (sinα-cosα)2 = 1/2
sinα - cosα = √1/2 v sinα - cosα = -√1/2
12 gru 17:29
12 gru 18:10