enter: W(x) jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba 3 jest jego czterokrotnym
pierwiastkiem. znajdź wielomian w(x) wiedząc że W(1)=80
11 gru 21:04
AW: Oblicz (x-3)4 + b = 80 dla W(1) = 80
11 gru 21:43
gaga:
Coś mi tu sie nie podoba

skoro 3 jest czterokrotnym to
W(x)= (x-3)
4 i tyle
może x=3 miała byc trzykrotnym
no tak

AW

bo tak jak to zapisałeś to jest źle
11 gru 22:08
AW: a wyraz wolny się nie może ulotnić ?

wtedy nigdy W(1) nie byłoby równe 80?
11 gru 22:12
AW: podobnie jest z całkami trzeba pamiętać, że w funkcji pierwotnej jest stała C, której
dokładnie nie znamy, chociaż to inna bajka
11 gru 22:15
enter: ok, obliczyłam (x-3)4 + b = 80 dla W(1) = 80 i wyszło tak jak powinno, ale czy mogłabyś
mi wyjaśnić dlaczego tak jest? skąd taki zapis?
11 gru 22:22
AW: Zastanówmy się czym w ogóle jest pierwiastek jakiejkolwiek funkcji

Pierwiastkiem nazywamy punkt w którym przecina się wykresu funkcji z osią ox... to jest
tak obrazowo.
Tzn. Jeśli mamy funkcję która nazwiemy sobie F(x), która odwzorowywuje zbiór liczb
rzeczywistych w zbiór liczb rzeczywistych (dziedziną są l. rzeczywsite, przeciwdziedzina
liczby rzeczywiste) to gdy F(x) = 0, to tam przyjmuje funkcja tzw. miejsce zerowe, czyli
pierwiastek.
Narysuj sobie prosty wykres funkcji y = x; przypatrz się, że jej pierwiastkiem jest
liczba 0.
Narysuj sobie prosty wykres funkcji y = x- 3; przypatrz się, że jej pierwiastkiem jest
liczba 3.
Teraz widzisz, że (x-3)
4 - jest pierwiastkiem czterokrotnym...
Zauwasz, że jak wykonasz działanie (x+1)
2 to wyjdzie Ci x
2 + 2x + 1, jeżeli podniesiesz
(x+1)
3 to będziesz mieć x
3 i tak dalej
(x+1)
4 to będziesz mieć x
4 i tak dalej
tzn. otrzymałaś wielomian stopnia jakiego? czwartego!
Ale nie możesz zapomnieć, że wielomian ma tzw. wyraz wolny nazywanym a
0 we wzorze
(popatrz się na wzór).
Mam nadzieję, że jest już jasne

P.S jestem facetem

Pozdrawiam
11 gru 22:37
AW: Tak, żeby jeszcze bardziej uzmysłowić sobie czym jest pierwiastek i dlaczego akurat jest
to F(x) = 0 to:
Narys wykres funkcji y = 1; oraz wykres funkcji y = x; Rozwiązujemy równanie, ale
przedtem narysuj sobie te wykresy, aby zobaczyć i mamy x = 1

Następnie wykres funkcji y = 0; wykres dowolnej funkcji y = x
4 + x
2 + 4x + 6 rozwiąż
równanie i masz wynik

W matematyce ważne jest to, aby wszystko sobie wytłumaczyć...
11 gru 22:44
b.: AW: ale dla wielomianu (x-3)4+a liczba 3 nie jest pierwiastkiem 4-krotnym,jeśli a≠0
rozwiązanie:
W(x)=a(x-3)4
80= W(1) = a(-2)4 = a*16
a=5
czyli
W(x)=5(x-3)4
11 gru 22:47
gaga:
Fakt

! pominęłam a przed nawiasem
11 gru 23:50
Miki:
O to sie własnie sprzeczałam tylko te nieszczęsne a nie wybiłam

11 gru 23:55
Miki gaga: Ojjjjj

11 gru 23:56
Ja: Ssijcie palke
29 sty 17:21