enter: znajdź wspólczynnik c wiedząc że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x4+2x3+cx2+7x+5
przez wielomian P(x)=x+1 jest równa 5
11 gru 17:22
basia: za x wszędzie podstawiasz -1 a wynik ma wyjsc 5...
wtedy wychodzi ci 1-2+c-7+5=5 z czego wyznaczasz c=8
11 gru 17:53
gaga: poprostu W(-1) = 5 i obliczysz c OK
11 gru 18:06
gaga: oooo Basia dzisiaj " ekspresssss"

11 gru 18:07
basia: trzeba pomoc ludziom w potrzebie...
11 gru 18:09
11 gru 18:11
basia: smacznego! jak bys mogla to zerknij na zadanie ktore ja wstawilam to moze cos
wykombinujesz...
11 gru 18:13
enter: Basiu, w tym tkwi problem, że jak liczyłam to też mi wyszło 8 a ma wyjść c=3, to jest ze
zbioru, odpowiedź jest NA PEWNO dobra.
11 gru 19:19
basia: ale jak c=3 to reszta z tego dzielenia jest =0 czyli dla c=3, -1 jest pierwiastkiem
wielomianu... zeby reszta z dzielenia byla =5 to c=8....jak na moj gust nie ma innego
wyjscia....
11 gru 19:22
enter: kurde, na mój wlasnie tez.. chce sie ktos wypowiedziec? bo przez to, że jest to naprawdę
wiarygodny zbiór, aż nie chce mi się wierzyć, żeby zawierał błąd
11 gru 20:35