Misiek: Liczby 2 i 4 sa miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax
2 + bx + 16
a) wyznacz wspolczynniki b i c
b) zapisz wzor funkcji w postaci iloczynowej
c) wykres funkcji g orzymano przesuwajac wykres funkcji f o trzy jednostki w prawo i dwie
jednostki do gory. Wyznacz zbior wartosci funkcji g.
pomocy
11 gru 18:57
altaeir: a) c=16 bo wzór ogólny funkcji to f(x)=ax2 + bx + c
{0=a22 + 2b + 16
{0=a42 +4b +16
{4a + 2b + 16 =0 /*(-4)
{16a + 4b +16 =0
{-16a - 8b - 64 =0
{16a + 4b + 16=0
-4b -48 = 0
-4b=48
b = -12
b)y=a(x - x1)(x - x2) gdzie x1 i x2 to miejsca zerowe
obliczamy a
0 = 4a - 24 +16
4a=8
a=2
y =2(x-2)(x-4)
c)rysujesz wykres funkcji f(x) potem przekształcasz go na g(x) i odczytujesz zbiór
wartości z rysunku
11 gru 19:47