altaeir: a)Napisz równanie wspólnej osi symetrii okręgów o równaniach o1: x2 + y2 - 2x +4y +1
=0
oraz o2: x2 + y2 +2x - 4y -4 =0
b)napisz równania stycznych do okręgu o1 i nachylonych do osi OX pod kątem alfa równym
135 stopni
11 gru 20:16
Basia:
a) wspólną osią symetrii jest prosta przechodząca przez środki okregów
przekształacamy równania do postaci kanonicznej
(x-1)2-1+(y+2)2-4+1=0
(x-1)2+(y+2)2=4
okrąg o środku w punkcie A=(1,-2) i promieniu r=2
(x+1)2-1+(y-2)2-4-4=0
(x+1)2+(y-2)2=9
okrąg ośrodku w punkcie B=(-1,2) i promieniu r=3
piszemy równanie prostej AB
y-2=[(-2-2)/(1+1)]*(x+1)
y-2=-2(x+1)
y=-2x
12 gru 10:53
Basia:
α=135 ⇒ tgα=-1
prosta ma równanie y=-x+b
(1)
i musi mieć jeden punkt wspólny z okręgiem x2 + y2 - 2x +4y +1 =0 (2)
czyli układ równań (1) i (2) musi mieć jedno rozwiązanie
x2+(b-x)2-2x+4(b-x)+1=0
x2+b2-2bx+x2-2x+4b-4x+1=0
2x2-2x(b+3)+b2+4b+1=0
Δ=[-2(b+3)]2-4*2*(b2+4b+1)=0
4(b+3)2-4*2*(b2+4b+1)=0 /:4
(b+3)2-2(b2+4b+1)=0
b2+6b+9-2b2-8b-2=0
-b2-2b+7=0
b2+2b-7=0
Δ1=4-4*1*(-7)=4+28=32=2*16
√Δ1)=4p{2
b1=(-2-4√2)/2=-1-2√2
b2=(-2+4√2)/2=-1+2√2
będą dwie takie proste
y=-x-1-2√2
y=-x-1+2√2
mogłam się pomylić w rachunkach, ale chyba nie
12 gru 11:10
altaeir: dziękuję bardzo basia
12 gru 17:10
Misior: Dziękuję Basiu
27 lis 20:38