haush: Wektor u ma współrzędne u=[4,-3], długość wektora v wynosi 10. Wyznacz współrzędne
wektora V, wiedząc, że wektory u oraz u+v mają równe długości.
11 gru 16:23
gaga:
v=[ -8,6] lub v= [ -8, 6]
11 gru 16:39
haush: a jak to obliczyłaś
11 gru 16:39
gaga:
u=[4,3] IvI= 10
u +v+ [x
v+4, y
v -3] IuI=
√16 +9 IuI= 5
IvI=
√xv2 +yv2 czyli x
v2 +y
v2 = 100 -- jedno równanie
drugie równanie
Iu+vI =
√(xv+4)2 +(yv- 3)2= IuI = 5
czyli
(x
v+4)
2 + (y
v -3)
2 = 25 --- drugie równanie
rozwiąz ten układ i wyjdzie x
v i y
v dasz radę
11 gru 17:05
gaga:
x
v = -8 z równania kwadr. bo delta wyjdzie = 0
y
v= 6 i y
v = - 6 po podstawieniu x
v = - 8
do równania
x
v2 + y
v2 = 100 dasz radę

11 gru 17:08
haush: spoko juz soebie poradze, dzikei wielkie
11 gru 17:09
gaga:
Mam nadzieje ,że sie nie walnełam w obliczeniach

sprawdź
11 gru 17:09