haush: Oblicz wartości parametrów a i b, dla których prosta o równaniu y=[(a-1):(b+2)]x+b2+3
jest równoległa do prostej o rónaniu y=[(3a-5):(a+b)]x+2b-a jesli jedna z tych prostych
przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych. Podaj rownania wyznaczonych prostych i
narysuj je w ukladzie wpolrzednych.
ps te nawiasy to poprostu kreski ulamkowe ktorych nie mialam jak zapisac
11 gru 16:29
karloz: skoro proste równoległe to : (a-1)/(b+2) = (3a-5)/(a+b)
skoro jedna z nich ma przechodzić przez początek układu współrzędnych, to za x i y
podstawiasz w jednym równaniu prostej 0
masz układ dwóch równań i tyle
11 gru 16:54