simon: Wiadomo że logarytm przy podstawie wynosi log3x=-1/4
Oblicz:
log3 27 3√x/x
log3 9x8
log3 x4/81
11 gru 19:30
marycha: log3x=-1/4
x=1/4√3
ostatni przykład:
log3x4/81=log31/3/81=log31/3*1/81=log31/243=-5
11 gru 19:41
gaga:
log3 27+1/3*log3x - log3x podstaw i oblicz
log327= 3 a log3x= - 1/4
2/ log39 +8log3x podobnie tylko log39= 2
3/ 4log3x - log381 log3 81 = 4
11 gru 19:42
marycha: drugi przykład:
log39x8=log39*9=log381=4
a w tym pierwszym przykładzie drugi x jest w mianowniku, a w liczniku 3√x ? dobrze
rozumie?
11 gru 19:46
simon: marycha tak
11 gru 19:59
simon: marycha w tym drugim przykładzie co zrobiłaś że miałaś log
39*9

?
11 gru 20:03
simon: i jeszcze jedno do tego zadania:
4√3x6=
11 gru 20:09
marycha: sorki jest źle powinno byc log39*1/9=log31=0
11 gru 20:17
gaga:
Simon to co Ci napisałam jest w/g mnie prościej
bo tylko masz podstawic wartości i masz gotowy wynik

ale jak nie

to nie
11 gru 20:17
marycha: wiesz skąd się wzieła 1/9?
11 gru 20:18
marycha: 4√3x6=(3x6)1/4=[3*(3-1/4)6]1/4=(3*3-3/2)1/4=(3-1/2)1/4=3-1/8
11 gru 20:51
simon: no właśnie nie za bardzo wiem
11 gru 21:46
marycha: x=3-1/4
x8
(3-1/4)8 wykładniki mnożysz
3-2=(1/3)2=1/9
11 gru 21:56
aga: log3 243?
25 sty 09:13
Paula: (0,25)log2 3−1 = ?
2 cze 15:00
madzia: log3 (x−1)>2
9 lis 18:32
Koks: Logarytm o podstawie 3 z 27
6 gru 10:00
6 gru 10:02
gggggggg: 3≤−4(3−x)−(2x+3)(3−2x)
6 gru 10:18