Dawid: Trapez równoramienny o podstawach 4 cm i 9 cm oraz wysokości 10 cm podzielono na dwa
trapezy podobne prosta rownoległa do podstaw.oblicz pole otrzymanych trapezów.
11 gru 19:46
Basia:
jeżeli trapezy są podobne to:
9/p=p/4
p2=36
p=6
h1 - wysokość trapezu o podstawach 9,6
h2 - wysokość trapezu o podstawach 6,4
h1/h2=6/4=3/2
h1=3/2*h2
h1+h2=10
3/2*h2+h2=10
5/2*h2=10
h2=4
h1=6
P1=(9+6)*6/2=15*3=45
P2=(6+4)*4/2=10*2=20
12 gru 10:44
Basia:
w trapezach podobnych stosunek odpowiedznich boków jest stały
12 gru 10:47