enter: Rozwiąż równanie |x3+x+1|=1
należy rozpatrzyć przypadki:
x3+x+1>0 v x3+x+1<0
niepotrafię niestety już rozwiązać samego założenia... pomożecie?
11 gru 21:05
gaga: nie

x
3 +x +1 = 1 lub x
3 +x +1 = - 1
x
3 +x = 0 lub x
3 +x +2 =0
x(x
2+1)=0
x = 0 lub (x+1)(x
2 -x+2)=0
x = 1 w tym nawiasie Δ<0 czyli tylko
jeden pierw.
odp x = 0 lub x = - 1
11 gru 21:19
enter: gaga, a pytanie przy okazji, w jakiej sytuacji by się roziązywało tak jak ja chciałam to
zrobić, tzn rozpatrując przypadki z nierównością? bo coś mi się kojarzy, że były takie
sytuacje...
11 gru 21:22
AW: jakbyś miał |x3 + x + 1| > 0 to byś tak robił...
11 gru 21:24
gaga:
gdybyś miała po prawej coś z x a nie tylko liczbę
11 gru 21:24
gaga:
lub np; I X3 +x +1I +x = 5
11 gru 21:26
enter: o to mi chodziło gaga, dziękuję bardzo. Tobie AW za udział również
11 gru 22:23