Misiu: Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy w ostrosłupie sześciokątnym wynosi 60 stopni.
Wiedząc że H= 8 pierwiastek z 3. Oblicz jakim procentem powierzchni całkowitej jest pole
boczne

?
11 gru 19:45
Basia:
musisz to narysować; z rysunku widać, że:
sin60=H/l l - krawędź boczna
√3/2=8√3/l
l=8√3*2/√3=16
cos60=a/l
a=l*cos60=16*1/2=8
ściana boczna jest trójkątem równoramiennym o podstawie a=8 i ramionach l=16
czyli jej wysokość
h2=162-42=16*16-16=16*15
h=4√15
pole ściany Ps=1/2*a*h=4*4{15}=16√15
Pb=6*Ps=96√15
Pp=(3a2√3)/2=3*64√3/2=3*32√3=96√3
Pc=96√3+96√15=96√3+96√3√5=96√3(1+√5)
96√3(1+√5) 100%
96√3√5 p%
p=[96√3√5*100]/[96√3(1+√5)]
p=100√5/(1+√5)
p=100√5*(1-√5)/(1-5)
p=25√5*(√5-1)
o ile nie pomyliłam sie w rachunkach
12 gru 11:31