polak: Prosze o pomoc... Sprawdź, które z podanych zdań są prawami logiki:
a) (p V q) ⇒ p
b) ~ [(p V q) ⇒ (p "i" q)]
c) [~(p "i" q)] ⇔ [(~p) V (~q)]
"i" tzn V odwrotnie
11 gru 18:08
Aniolek: "i" to jest mnożenie ja to tak sobie tłumaczę a V to jest jak dodawanie
12 gru 00:21
Aniolek: obojetnie jaką metodą? ( metoda wprost, nie wprost i tabeleczka)
12 gru 00:23
Basia:
tabeleczka Aniołku, tabeleczka
a)
p g pVq pVq⇒p
1 1 1 1
1 0 1 1
0 1 1 0
0 0 0 0
czyli to nie jest prawo logiczne
b)
p q pVq ~(pVq) p i q ~(pVq)⇒(p i q)
1 1 1 0 1 1
1 0 1 0 0 1
0 1 1 0 0 1
0 0 0 0 0 1
czyli to jest prawo logiczne
c)
p q p i q ~(p i q) ~p ~q ~pV~q ~(p iq)⇔~p V ~q
1 1 1 0 0 0 0
1
1 0 0 1 0 1 1
1
0 1 0 1 1 0 1
1
0 0 0 1 1 1 1
1
kolumny 4 i 6 są równoważne czyli to jest prawo logiczne
12 gru 11:50
polak: dziekuje
12 gru 13:02
Basia:
p=1 lub p=T (od true) (tylko nie "=" a trzy kreski tak jak przy trójkatach przystających
albo ⇔ ale to "od biedy ujdzie")
p=0 lub p=F (od false)
12 gru 13:49
Nutelka: masz blad Basiu zerknij na punkt B, 3 i czwarta kolumna powinno być:
b)
p q pVq ~(pVq) p i q ~(pVq)⇒(p i q)
1 1 1 0 1 1
1 0 1 0 0 1
0 1 1 0 0 1
0 0 0 1 0 0
nie jest prawem logicznym
14 gru 15:02
weronika: ≈(p v g)⇔(≈p) (≈g)
1 gru 21:23