haush: Punkty C(2,1) I D(4,2) należą do odcinka AB oraz AC:CB=1:2 i AD : DB=1. Wyznacz
wspolrzedne
konców odcinka AB.
11 gru 16:38
xpt: |AD|

DB|=1 ⇒ Punk D jest środkiem odcinka |AB|
|AC|

CB| = 1:2 ⇒ Punkt C dzieli |AB| na odcinki dlugosci 1/3 i 2/3
czyli |CD| = |AB|
1/
2 - |AB|
1/
3
CD= |AB| (
1/
2 -
1/
3)
CD= |AB| (
3/
6 -
2/
6)
CD=
|AB|/
6
teraz tak
wektor CD to (4-2 , 2-1) = (2,1)
Punkt A znajduje sie 2 razy dalej od punktu C niz punkt D i dodatkowo po przeciwnej
stronie
wiec wspolrzedne punktu A otrzymasz odejmując od punktu C dwie długości wektora CD
A=(x
A,y
A)
x
A= 2-2=0
y
A=1-1=0
A=(0,0)
Punkt B obliczasz w podobny sposób, z tym, ze teraz korzystasz z wektora AD
jak wektor ma poczatek w punkcie (0,0) to dlugosc wektora odpowiada współrzędnym końca
tego wektora więc wektor AD to (4,2)
do punktu D dodajesz wektor AD (bo D to połowa |AB| ) i otrzymujesz B
B=(x
B,y
B)
x
B= 4+4 = 8
y
B 2+2 = 4
B=(8,4)
11 gru 17:00
xpt: Tam na poczatku jak jest
|AD|

DB|=1
to miało być
|AD| : |DB|=1
ale jakieś głupie emotki wyskoczyły
11 gru 17:05
%3Cpre%3E%3Cb%3Expt%3A%3C%2Fb%3E%20Tam%20na%20poczatku%20jak%20jest%20%0D%0A%7CAD%7C%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fysz.gif%22%3EDB%7C%3D1%0D%0Ato%20mia%C5%82o%20by%C4%87%20%0D%0A%7CAD%7C%20%3A%20%7CDB%7C%3D1%0D%0Aale%20jakie%C5%9B%20g%C5%82upie%20emotki%20wyskoczy%C5%82y%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fkwasny.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
11 gru 17:06
haush: dzięki
11 gru 17:07