matematykaszkolna.pl
altaeir: pomocyemotikonka! w jaki sposób można wyznaczyć równanie okręgu symetrycznego do drugiego np. o1: x2 + y2 + 6x - 2y -15 = 0 względem prostej k: x - 3y - 4 = 0
11 gru 21:28
gaga: trzeba znaleźć punkt symetryczny środka wzgledem tej prostej najpierw sprawdź zawsze czy środek przypadkiem nie leży na tej prostej (zad. byłoby wtedy prostsze ) dasz radę napisz emotikonka i popróbujemotikonka
11 gru 21:35
altaeir: spróbuję ale w razie czegoś napiszę gdy będę miał problem
11 gru 21:41
altaeir: gaga czy możesz mi napisać jak otrzymać punkt symetryczny środka względem tej prostej i co mam z nim dalej zrobićemotikonkajeśli jest jakiś wzór to jeśli możesz podaj mi go. Dziękuję
11 gru 21:55
gaga: prostą musisz zapisać tak Ax +By +C=0 czyli wszystkie wyrazy na lewą str. S(xo, yo) gdzie A, B ,C to wspólczynniki wiesz toemotikonkaemotikonka I A*xo +B*yo +C I to d= ------------------------- A2 +B2 → jak już masz d to I SS'I= 2d a tu wzór na długość wektora i obliczysz S' a można tez z równania okręgu itd itp. najprosciej aodległościemotikonka można też prowadzić pr. prostop. do k przez punkt S irozwiazać układ równań i znaleźć punkt przeciecia tych prostych , ąle wiecej liczenia
11 gru 22:22
altaeir: ok teraz rozumiem
12 gru 17:16