altaeir: pomocy

!
w jaki sposób można wyznaczyć równanie okręgu symetrycznego do drugiego np. o
1: x
2 +
y
2 + 6x - 2y -15 = 0 względem prostej k: x - 3y - 4 = 0
11 gru 21:28
gaga:
trzeba znaleźć punkt symetryczny środka wzgledem tej prostej
najpierw sprawdź zawsze czy środek przypadkiem nie leży na tej prostej (zad. byłoby wtedy
prostsze )
dasz radę napisz

i popróbuj
11 gru 21:35
altaeir: spróbuję ale w razie czegoś napiszę gdy będę miał problem
11 gru 21:41
altaeir: gaga czy możesz mi napisać jak otrzymać punkt symetryczny środka względem tej prostej i
co mam z nim dalej zrobić

jeśli jest jakiś wzór to jeśli możesz podaj mi go.
Dziękuję
11 gru 21:55
gaga:
prostą musisz zapisać tak
Ax +By +C=0 czyli wszystkie wyrazy na lewą str.
S(x
o, y
o) gdzie A, B ,C to wspólczynniki wiesz to


I A*x
o +B*y
o +C I
to d= -------------------------
√A2 +B2
→
jak już masz d to I SS
'I= 2d a tu wzór na długość wektora
i obliczysz S
'
a można tez z równania okręgu itd itp.
najprosciej aodległości

można też prowadzić pr. prostop. do k przez punkt S
irozwiazać układ równań i znaleźć punkt przeciecia tych prostych
, ąle wiecej liczenia
11 gru 22:22
altaeir: ok teraz rozumiem
12 gru 17:16