haush: 


Prosta o równaniu 3x+4y=14 jest jedna z osi symetrii rombu, ktorego obwod ma dlugosc 20
√5, a jednym z wierzcholkow jest pkt A(-1,-2)
a)Wyznacz wpolrzedne pozostalych wierzcholkow rombu
b)Oblicz pole kwadratu wpisanego w ten romb
11 gru 17:29
Basia:
a - długość boku
a=20√5/4=5√5
łatwo zauważyć, że podana prosta to prosta BD bo punkt A do niej nie należy
3(-1)+4(-2)=-3-8=-11#14
czyli szukamy na prostej BD punktów, których odległość od A wynosi 5√5
współrzędne punku oznaczamy przez x,y
wówczas
√(x+1)2+(y+2)2=5√5
3x+4y=14
i rozwiązujemy ten układ
y=14/4-3/4*x
(x+1)2+(14/4-3/4*x+2)2=25*5
(x+1)2+(7/2-3/4*x+2)2=125
(x+1)2+(11/2-3/4*x)2=125
x2+2x+1+121/4-33/4*x+9/16*x2=125 /*16
16x2+32x+16+484-132x+9x2=2000
25x2-100x+500-2000=0
25x2-100x-1500=0 /:25
x2-4x-60=0
Δ=16+240
Δ=256
p{Δ)=16
x1=(4-16)/2=-6 y1=7/2-3/4*(-6)=7/2+9/2=16/2=8
x2=(4+16)/2=10 y2=7/2-3/4*10=7/2-15/2=-8/2=-4
czyli B=(-6,8) D=(10,-4)
punkt C można wyznaczyć korzystając z faktu, że wektor BC=wektorowi AD czyli
[x+6;y-8]=[10+1;-4+2]=[11;-2]
x+6=11 y-8=-2
x=5 y=6
C=(5;6)
12 gru 12:59
Basia:
teraz narysuj ten romb i jego przekatne; S - punkt przecięcia przekatnych
narysuj kwadrat wpisany w ten romb tak aby jego boki były równoległe do przekatnych i
oznacz do KLMN (K miedzy A i B)
punkty przecięcia boków kwadratu z przekatnymi oznacz A1,B1,C1,D1
trójkąt ASD jest podobny do KB1D
stąd
KB1/AS=B1D/DS
KB1 to połowa boku kewadratu czyli a/2
AS to połowa AC
B1D to DS-a/2
DS to połowa BD
obliczamy
AC=√(5+1)2+(6+2)2)=√36+64=p{100)=10
BD=√(10+6)2+(-4-8)2=√256+144=√400=20
i mamy
(a/2)/5=(10-a/2)/10 /*10
a=10-a/2
3/2*a=10
a=20/3
P=400/9
o ile gdzieś się nie pomyliłam w rachunkach
sprawdź!
12 gru 13:34