Mr. Lover Lover: Obliczyć pochodną funkcji:
f(x)= √x3 * ctgx
wiem, że muszę policzyć pochodną iloczynu funkcji złożonej czyli (√x3)' *ctgx + √x3
* (ctgx)'
dobrze rozumuję? czy w tym drugim przypadku gdzie mam √x3 muszę wyliczyć pochodną
złożoną? ledwo kontaktuję, więc prosiłbym o szybką pomoc
11 gru 23:58
misis:
Nie

! tylko tam gdzie jest pochodna
podstaw ze wzorów i tyle
12 gru 00:03
Mr. Lover Lover: czy ktoś mógłby mi przedstawić pełny tok rozumowania w takim zadaniu?
12 gru 00:11
misis:
3x2 3x2 3x
( √x3)' = -------- = ------ = ------- D; x>o i sin x ≠0
2√x3 2x√x 2√x
3x
f(x)'= --------- *ctgx + √x3*( - 1/sin2x)
2√x
3x x√x
f(x)'= ------- *ctgx - ---------- D' : x>0 i sinx ≠0
2√x sin2x
12 gru 00:31
Mr. Lover Lover: dziękuję, wszystko już mi się wyjaśniło
12 gru 01:04
12 gru 01:05
gaga: Ups misis gaga

12 gru 01:06
Mr. Lover Lover: aha czyli się wydało że gaga i misis to jedna i ta sama osoba...
12 gru 01:12
12 gru 01:13