majkryss1: Wykaż, że prawdziwa jest tożsamość:
(1 + sinα) (1/cosα - tgα) = cosα
Pomóżcie - nie wiem o co chodzi
11 gru 18:42
Paweł: 1. Pozbądz sie tg podstawiajac sin/cos
2. Drugi nawias do wspolnego mianownika
3. Potem wzor skroconego mnozenia w licznikach
4. Wymnoz przez cos
5. z jedynki powinno sie skrocic
a, i jeszcze zalozenia ze liczniki rozne od zera i dla tg
11 gru 18:48
Paweł: nie, mianowniki rozne od zera oczywiscie .Sory za pomyłkę
11 gru 19:12
majkryss1: czyli jak dobrze rozumiem to powinno wyglądać następująco:
(1+sinα) (1/cosα - sinα/cosα) = cosα
(1+sinα) (1-sinα / cosα) = cosα
(1+sinα) (1-sinα) / cosα = cosα
(1
2 - sinα
2) / cosα = cosα
i tu otknąłem



Co dalej

11 gru 19:13
Paweł: teraz pomnoz przez cosα
wyjdzie 1-sin
2=cos
2
a to jedynka trygonometryczna
czyli 1=1 co udowadnia to twierdzenie
11 gru 19:23
majkryss1: co znaczy jedynka trygonometryczna?
nie wiem skąd się to wzięło?
11 gru 19:38
sinus: No bo przenieś - sin
2α na druga strone :0
i co masz

1= sin
2α+cos
2α i to jes jedynka nie

11 gru 19:47
majkryss1: Dziękuję ślicznie za pomoc.
11 gru 20:03