basia: Bardzo bym prosiła o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka...
Prostokąt o wymiarach 10x40 zgięto wzdłuż przekątnej w taki sposób, że jego dwie połowy
utworzyły kąt dwuścienny prosty. Oblicz odległoś miedzy wierzchołkami prostokąta
nieleżącymi na krawędzi kąta dwuściennego...
11 gru 16:09
basia: proszę o pomoc!
11 gru 16:54
basia: ktos moze na to zerknac? ja wiem ze ono nie nalezy do najltwiejszych ale przynajmneij
jakies naprowadzenie bo z tego co probowalam to robic to jakies kosmiczne liczby
wychodza...
11 gru 18:12
kajtek: to zadanko jest fajne bo jest troche liczenia... ja je napisze ale prosze aby ktos je
jeszcze sprawdzil...
to jest tak...
jeden bok prostokata ma 10 czyli x, drogi ma 40 czyli 4x. obliczylem przkatna i wyszlo ze
przekatna jest rowna 4{16.25} to jest w przyblizeniu 16.12
powstal mi trojkat w ktorym mam dwa boki... x czyli 10 i drogi bok ktory obiczam dzieki
podzieleniu 16.12 na 4 poniewaz bok prostokata jest 4 razy wiekszy od drogiego... czyli
wyszlo mi 4.03... czyli jak mam dwa boki trojkata to pozostaje obliczyc z twierdzenia
pitagorasa nasza odleglosc (wysokosc)...wychodzi ze nasza wysokosc to w przyblizeniu
9.15... popros kogos na forum zeby ci sprawdzil to zadanie jeszcze poniewaz nie jestem
pewny..
11 gru 18:53
kajtek: 4{16.25} to znaczy 4√16.25
11 gru 18:55
basia: jak na moj gust to przekatna jest rowna 10√17 a poza tym ta odlegosc musi bys w
okolicach 40....złóż sobie kartke i tak popatrz....przynajmniej lepiej wszytsko
widac.... przynamniej tak mi sie wydaje....
11 gru 19:01
gaga:
Basia

powiedz mi czy beznadziejnie myślę

może

bo obiad na stole stygnie

ale czy to nie jest odległość równa d/2*
√2
czyli =5
√34
bo d = 10
√17
jak możesz utwierdź mnie lub nie
11 gru 19:07
11 gru 19:08
gaga: Ooojjj spacji nie dałam

11 gru 19:09
gaga: Jedząc

kartka złożona była przede mną i tak wychodzi

11 gru 19:11
basia: ta odleglosc napewno nei moze byc rowna tyle bo tamten kat prosty nie przechodzi przez
srodek dwoch tych dluzszych bokow....tam trzeba z podobienstwa trojkatow wyjsc....i
obliczyc dlugosc nachylenia plaszczyzny pod katem prostym....
11 gru 19:14
gaga:
A jak na mój sterany rozum to teraz też to zauważyłam

:
będzie to kąt między połową d i połowa boku b= 10 czy tak
11 gru 19:31
gaga: Eee tam

też chyba nie

11 gru 19:35
basia: no u mnie tak nie wychodzi....ogolnie zadanko fjne na rozkmine...
11 gru 19:45
Dj Kichawa : ja czyli kichawa wiem jak to rozwiazać aczkolwiek mecze sie z jakims senspwnym zapisaniem
wyniku czekajcie 10 min
11 gru 20:01
gaga: Dawaj Dj

będziesz WIELKI

11 gru 20:03
basia: dokladnie!
11 gru 20:07
gaga: Basia

nurtuje mnie to zad

w jednym ramieniu tego kata będzie zawierać się
wysokość poprowadzona z kąta prostego prostokąta
czyli podzieli przekątna d na odcinki x i y
wiadomo; h
2= x*y a co z drugim ramieniem ?
ale dobrze myślisz

trzeba wyjść od podobieństwa trójkątów
tylko nie mam dalej pomyslunku


może za chwilę

Jak wymyślisz daj znać
11 gru 20:13
Dj Kichawa : √70273/68 co w przyblizeniu daje nam 32,14
11 gru 20:16
Dj Kichawa : tak musi być nie da sie inaczej
11 gru 20:16
11 gru 20:18
basia: czyli mi wyszlo ze podzielila na odcinki 160√17/17 oraz10√17/17....
i potem z podobienstwa wyznacylam odcinek ktory jest rownolegly do wysokosci trojkata
prostokatnego i przechodzi przez srodek przeciecia sie przekatnych prostokata....
i wtedy korzystam z tego ze ten kat dwuscienny ma 900 i znowu mam trojkat prostokatny o
przyprostokatnych 5 i tyle co mi wyjdzie z tego podobienstwa......
jak dojdziesz do tego to daj mi znac i wtedy dalej pokminimy....
11 gru 20:22
basia: ale widze ze Dj cos ma wiec poczekajmy z tymi moimi obliczeniami....
11 gru 20:24
Dj Kichawa : Zabrałem sobie kartkę mojej drukarce która nie ma tuszu wiec jest jej nie potrzebna
zgoiłem ją sobie wzdłuż przekątnej powstały w ten sposób 2 trójkąty prostokątne
wyznaczam sobie wysokość wybranego trójkąta w wiadomy sposób następnie gdy ja sobie
narysuje podzieli mi ona przekątna na 2 odcinki obliczam sobie ten krótszy odcinek
nastepnie z tego miejsca w którym przekątna jest przecięta rysuje sobie bok trójkąta
ktory tworzy nasz krótszy odcinek przekątnej jakaś cześc boku =40 i tam prosta bedziecie
wiedziec o co mi chodzi chyba no a później to sie juz wszystko na poczatku wyznacza z
Talesa no a na końcu z pitagorasa bo odległość tych 2 kątow prostokąta zgiętego to
porostu przekątna trójkąta prostokątnego
11 gru 20:30
Dj Kichawa : no i co uznane

?
11 gru 20:33
basia: mi tam gdzie mowisz 'jakas czec boku =40 i prosta...' kat prosty po zlozeniu nei wychodzi
ale moge sie mylic.....
11 gru 20:37
gaga:
Nooooooo

! tak tak, my też do tego doszłyśmy

,że Tales z Pitagorasem
w parze dadzą rozsupłac to zadanko


tylko nie ciekawe liczby wychodzą

ale w matmie tak jest

a chcielibyśmy wszystko najlepiej w liczbach naturalnych


Więc dawaj Dj konkretny wynik

i wtedy
11 gru 20:43
gaga: Dobra

liczcie a ja dalej

bo inni czekają ,
i łatwiejsze zad. mają

to zostawię na późną nockę

11 gru 20:46
Dj Kichawa : nie da sie w naturalnych wynik da sie podać w rzeczywistych ale nie w naturalnych a poza
tym ja jestem matołkiem i te pierwiastki itd mie zabijaja
11 gru 20:47
basia: ja pomysle nad tym zadaniem jutro bo dzis jeszcze musze nauczyc sie na pk z wosu i
matmy....3m cie sie cieplo...

11 gru 20:55