Rambo: Rozłoż wielomiany na czynniki
a.) W(x) = -3x3 + 7x2 - 2x
b.)G(x) = 2x3 -18x
Może mi to ktoś wyłumaczyć i rozwiązać bo naprawdę z tej stronki mimoże jest pomocna mało
kapuję.Z góry dziękuje.
11 gru 23:28
Miki:
a) wyłączamy x przed nawias
x( -3x
2 +7x -2) a w tym nawiasie policz deltę i x
1 i x
2
to juz potrafisz

i zapiszesz tak x(x - x
1) (x - x
2)
b) podobnie
x( 2x
2 -18)= 2x(x
2-9)= 2x(x
3)(x+3)
11 gru 23:46
Miki:
ojjj 2x (x-3)(x+3)
11 gru 23:53
Rambo: Okey poradziłem sobie dziękuje.
12 gru 00:45
Miki: OK
12 gru 00:49
Justypka: Tak dla informacji
Jeślibyś jednak nie wiedział... pod a, b, c podstawiam liczby z równiania ax2+ bx+ c =
w(x)
a) Δ<delta>= b*b - 4 * a * c = 7 * 7 - 4 * (-3) * (-2) = 49 - 24 = 25
pierwiastek z delty to 5.
mamy więc x1 = (- b + pierwiastek delty) / 2 * a = (-7 + 5) / 2 * (-3) = (-2)/(-6) =1/3
x2 = (- b - pierwiastek delty) / 2 * a = (-7 - 5) / 2 * (-3) =
(-12)/(-6) = 2
12 gru 00:49
Justypka: Ups
12 gru 00:50
Rambo: Teraz wiem że zrobiłem napewno dobrze.Dzięki Justypka wyszło mi dokładnie takie same
wyniki.
12 gru 00:58