altaeir: dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem: P(x,y)=(y+2,-x+1), gdzie
x,y∈R
a)zbadaj czy przekształcenie P jest izometrią.
b)znajdź równanie obrazu okręgu o: x2 + y2 -4x + 6y +12 = 0 w tym przekształceniu
c)oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są :środek danego okręgu i jego obraz w
przekształceniu P oraz punkt A(2,0)
d)wyznacz równania osi symetrii figury która jest sumą okręgu o i jego obrazu w
przekształceniu P
11 gru 21:21
b.: trzeba tylko znać definicje i wzorki odpowiednie...
np. a)
trzeba zbadać, czy
odległość pomiędzy P(x,y) a P(x',y') = odległość pomiędzy (x,y) a (x',y')
napisz obie te odległości i zobaczysz, że są one równe
11 gru 22:50
altaeir: zrobiłem tak jak powyżej i wszystko wychodzi, dziękuję za poradę
12 gru 17:38