aga: wyznacz miejsce zerowe funkcji:?
a) f(x) = x - 9
b) f(x) = 1/2x + 1/3
f(x) = X
2 - 9
X
2 - 9 =0
X
2 = 9
x= 9 v X 0 -9
fx = 1/2x + 1/3
1/2x + 1/3 =0
1/2x = -1/3 / 1/2
x= -1/3 / 1/2
x= -6/2
x= -3
x= -3 v x=3
dobrze to rozumiem


?
11 gru 11:00
mm4: a)
x2-9=0
x2=9
x=3 v x=-3
b)
1/2x + 1/3 =0
1/2x = -1/3 / 1/2
x= -1/3 / 1/2
x= -2/3
11 gru 11:53
aga: a wiec żle ja rozumię to

?
11 gru 11:56
Ania:
dobrze rozumiesz tylko źle rozwiazujesz równania
bo jeżeli x2 = 9 to jaka liczba podniesiona do kw. = 9 ?
oczywiście 3 i - 3
no i w drugim jeżeli dzielisz -1/3 : 1/2 = -1/3 * 2/1 = - 2/3
11 gru 14:32
aga: dziękuję za wyjaśnienie
11 gru 15:12
Ania: OK
11 gru 15:13