matematykaszkolna.pl
Le5iu: Niech ktos mi wytłumaczy Dlaczego ARCUS TAN jest oznaczany jako Tan-1 skoro tan-1 to Ctg emotikonka
11 gru 22:39
AW: arctg jest funkcją odwrotną do funkcji tg, funkcję odwrotną właśnie oznacza się przez taki znaczek, chociaż powinno się dodać, że obcina się dziedzinę funkcji tangens do (-π/2, π/2) bo inaczej funkcja tangens nie jest bijekcją (suriekcją + iniekcją) tzn. nie jest funkcją "na", ani jest funkcją różnowartościową. Jeżeli tangens nie jest bijekcją, operacji odwrotnej nie wolno zastosować do tangensa. Tzn prawidłowy zapis powinien mieć taką krechę w dół z przedziałem, który podałem wyżej, koło tangensa oznaczającą obcięcie go do takiej dziedziny. Wydaje mi się, że oznaczenie jest właśnie takie bo, gdy mówimy o wyrażeniu odwrotnym dla np. a ∈ IR, no to jest nim a-1 czyli 1/a; tg-1= (sinx/cosx){-1} = sinx-1 / cosx -1 = (1 / sinx) / (1 / cos x) = cos x / sinx = ctg x
11 gru 23:18
b.: ale jak mamy funkcję f, to funkcję odwrotną zapisujemy f-1 -- konsekwentnie funkcję odwrotną do tg (obciętej do (-π/2,π/2)) można oznaczać tg-1 to trzeba umieć odróżnić z kontekstu emotikonka -- wystarczy w tym celu unikać zapisu tg-1x w znaczeniu 1/tg x, można zamiast tego pisać (tg x)-1 = 1/tg x (oraz tg-1x = arctg x)
12 gru 18:35