agniesiaa: -2sin150 * cos120 * tg180
11 gru 17:04
xpt: są dwa sposoby.
1. Zauważasz od razu, że tg180o to 0 i dajesz ospiwiedź.
2. Korzystasz z wzorów redukcyjnych (te wzory wchodzą w skłąd tych "maturalnych") i
otrzymujesz:
sin150o = sin 30o
cos 120o= -sin 30o
tg 180o= 0
11 gru 17:12
gaga:
z wzorów redukcyjnych ( już widać ,że wartość = 0
ale podam ci:
np sin 150o = sin(180o- 30o) = sin 30o= 1/2
cos 150o = cos(180o-60o)= - cos60o= - 1/2
tg 180o= 0
czyli całośc iloczynu = 0
ale podałam Ci po to bys na przyszłość wiedziała jakto się oblicza
11 gru 17:16
gaga: Ojjj żle napisałam Ci
cos 120
o = cos(180
o- 60
) = - cos 60
o= -1/2
sorry

11 gru 17:19