czarnula123456: dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=-2x2-8x-6 dla x∈<-4;-1>:
a)podaj jej postać kanoniczną
b)podaj jej postać iloczynową
c)narysuj wykres funkcji f
11 gru 19:39
Basia:
a) -2x2-8x+6=-2(x2+4x)-6=-2[(x+2)2-4]-6=-2(x+2)2+8-6=-2(x+2)2+2
b) Δ=64-4*(-2)*(-6)=64-48=16
√Δ=4
x1=(8-4)/(-4)=-1
x2=(8+4)/(-4)=-3
f(x)=-2(x+1)(x+3)
c) parabola, ramiona w dół bo a=-2<0, miejsca zerowe -1,-3;
wierzchołek paraboli (-2,2)
12 gru 14:54
Lidzia:
w a) można obliczyć p= -b/2a q= -Δ/4a
też tak;
p= 8/-4 q= -16/ -8
p= - 2 q= 2
f(x)= a(x-p)2 +q f(x)= -2(x+2)2 +2
12 gru 15:03
madzia: y=5x2+6x+1
8 mar 15:12