haush: Dla jakich parametrów m i n proste o równaniach y=(n/m)x+m+n i y=[(n-1)/(m+5)]x+n-m-4 są
prostopadle jesli wiadomo ze przecinaja sie w punkcie zalezacym do osi OY.
11 gru 17:16
gaga:
odp; m= - 2 n= -2 lub n = 3 taką masz odp?
to zaraz Ci napisze rozw.
11 gru 17:30
haush: wlasnie chodzi o to ze nie mam odpowiedzi.......
11 gru 17:32
gaga:
a
1 = n/m a
2 =( n-1)/ m+5 przy zał. m≠0 i m≠ -5
gdzie a
1 i a
2 to współcz. kierunkowe tych prostych
skoro sa prostop. czyli a
1= - 1/a
2
więc
n -( m+5)
----- = --------
m n-1 czyli n≠ 1
zatem (**) n(n-1) = m( -m -5) punkt przeciecia to (0,y)
czyli wstawiasz za x= 0 do obydwu równań
otrzymasz
y= m+n i y =n - m - 4
czyli
m+n = n -m -4 → 2m = - 4 → m = - 2
teraz już tylkopodstaw do równania (**) i obliczysz n ok

juz chyba poradzisz sobie
11 gru 17:39
gaga:
ale sprawdzałam i jest ok

proste beda miały równania
y = x -4 i y = - x - 4 czyli sa prostop
i punkt przeciecia (0, - 4)
11 gru 17:41
haush: super thx
11 gru 17:41
11 gru 17:42
xpt: Należy obliczyć dziedzinę bo mianownik nei moze byc 0.
proste mają się przeciąć w punkcie należącym do osi OY więc jak masz y=ax+b i y=cx+d to
sie przecinają gdy b=d.
otrzymujesz z tego takie coś
m+n = n-m-4 n się skraca
m=-m-4
2m=-4
m=-2
Proste przecinają sie pod kątem prostym jeśli współczynnik kierunkowy jednej jest
przeciwny odwrotności współczynnika kierunkowego drugiej prostej
(jak masz y=ax+b i y=cx+d to sie przecinają pod kątem 90o jak a=-1/c).
czyli z tego otrzymujesz, że:
(n-1) / (m+5) = - n/m podstawiasz -2 pod m
(n-1) / (-2+5) = - n/-2 teraz seria kilku przekształceń
(n-1) / 3 = -n/-2
(n-1) / 3 = n/2
(n-1) / 3 - n/2 = 0 do wspólnego mianownika
2(n-1) / 6 - 3n/6 = 0
2n-2-3n / 6 = 0
(-n-2/6 = 0
(-n/6 - (2/6 = 0
(-n/6 = 2/6 razy (-6)
n=-2
m=-2
n=-2
11 gru 17:43
xpt: ehh znowu spóźniony
11 gru 17:44
haush: ale dzieki
11 gru 17:45
gaga: Hehehe ! ale za to poprawność obliczeń
jest bez zarzutów i u mnie i u Ciebie
pozdrawiam "pociąg ekspresowy"

11 gru 17:54
11 gru 18:03