pawell: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 i kącie ostrym 60
0 . Z
wierzchołka tego kata poprowadzono przekątne dwóch ścian bocznych, kąt miedzy tymi
przekątnymi jest równy α. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa. Proszę niech ktoś
spróbuje bo ja umiem obliczyć tylko pole podstawy i nie wiem co dalej
11 gru 20:03
11 gru 20:59
gaga: Paweł masz odp. do tego zad. bo nie wiem
czy sie gdzies nie pomyliłam w obliczeniach
11 gru 21:11
pawell: no własnie nie mam

ale mozesz mi napisać co kolwiek masz by w ogóle zobaczyć jak sie
za to zabrać

byłbym wdzieczny
11 gru 21:37
pawell: gaga jeśli będziesz mogła to napisz mi co tam miałaś
12 gru 20:11
gaga:
Musisz narysować ten graniastosłup i oznaczyć go tak jak ja Ci podaję
podstawa dolna ABCD górna A
'B
'C
'D
'
w podstawie kat przy A 60
o
przekątna w ścianie ABB
'A
' to AB
' i H= AA
'
w drugiej ścianie AA
'DD
' to AD
'
kąt przy wierzchołku A między tymi przekatnymi to α
zauważysz że trójkat AB
'D
' jes równoramienny
bo ramiona to te przekatne
,podstawa tego trójkata to B
'D
' = 10 ( bo jest równa dł. boku rombu
( bo jak podzielisz romb tą krótszą jego przekatną
to otrzymasz trójką równoboczny bo kąty mają po 60
o(widzisz to?)
Dodatkowo narysuj z boku ten trójkat równoranienny będzie Ci łatwiej
wtedy z tego trójkata równoramiennego obliczymy te przekatne ścian
bo one są nam potrzebne do wyliczenia wysokości H graniast.
bo pole podstawy jak piszesz masz gotowe ze wzoru
P
p= 10*10*sin 60
o= 100*
√2 /2 = 50
√3 tak?
teraz z tego narysowanego trójkata równoramiennego oblicamy
przekątną ściany z funkcji sinα/2 bo kąt α podzieli na połowy wysokość
ale tego trójkąta ( nie wys. H graniast> OK?)
czyli juz prawie prawie i dojdziemy do rozwiązania


nie załadny wynik wyjdzie no ale tak ma być

5
AB
'= ------- 5 bo połowa boku 10
sinα/2
teraz z tw. Pitagorasa w trójkącie ściany bocznej
wreszcie obiczymy H graniast.

H
2= 10
2 = AB
'2
25
√ 25 -100sin2α/2
H
2= ------- -100 czyli H = --------------------------- =
sin
2α/2
√sin2α/2
5
H= -------*
√1-4sin2α/2 gdzie α∈(0
o,60
o)
sinα/2 bo pod pierw. nie moze byc liczby ujemnej
5
P
c= 2P
p +P
b P
b= 4a*H = 40* --------- *
√1-4sin2α/2
sinα/2
200
P
c = 50
√3 + ----------- *
√1-4sin2α/2
sinα/2
Tak juz Ci to zostawię Ufffffffffffffffffffffffffff


choć można by było jeszcze to przekształcić i 50 wyłączyć przed nawias
napisz z której klasy jest to zad

bo jestem ciekawa

OK

Myśle że cos z tego wiesz

i mysle,że się nie pomyliłam w rachunkach
dlatego pytałam czy masz odp; do tego zad

ponieważ nie masz podanej miary kata α to tak już zostanie

bo juz mam dość tego Twojego zad


powodzenia
12 gru 21:54
pawell: Łooooooo ale dzikie to zadanie

ale wielkie dzieki


sorki ze dopiero odpisuje

A to zadanie to z 3 klasy LO ale nigdy w życiu bym go nie zrobił jak TY . A ja też mam
pytanie ? jesteś studentką czy nauczycielka czy kim ? jeśli można wiedzieć

bo matme
to masz w jednym paluszku chyba

i dzięki jeszcze raz
14 gru 19:17
14 gru 19:22
pawell: Heheh a to jednak nie odpisałaś na moje pytanie

no ale jakoś to zniose

. A właśnie
to zadanie wydaje mi sie bardzo trudne i raczej go sam nie zrobie ale jak zobaczyłem że
tylew sie opisałaś to aż głupio by było na to nie popatrzec

wiec obiecuje

a
pozatym to chyba czesciej bede tutaj jakieś zadania umieszczał jak nie bede mógł zrobić
14 gru 19:31
gaga:
Ok

! ale warunek

,że je przeanalizujesz
a nie na sucho przepiszesz OK

14 gru 19:40
pawell: 
przeanalizuje napewno bo mam mały zamiar zdawać maturę z matmy ale ciii nie mów nikomu
bo za dobry to nie jestem

. No ale powiedz tak ogólnie kim jesteś ? heh nie chodzi mi
o dane tylko o to jaki masz zwiazek z matematyką
14 gru 20:19
14 gru 20:24
14 gru 20:34