matematykaszkolna.pl
pawell: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 i kącie ostrym 600 . Z wierzchołka tego kata poprowadzono przekątne dwóch ścian bocznych, kąt miedzy tymi przekątnymi jest równy α. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa. Proszę niech ktoś spróbuje bo ja umiem obliczyć tylko pole podstawy i nie wiem co dalej emotikonka
11 gru 20:03
pawell: Pomoże ktoś emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka? prosze emotikonka
11 gru 20:59
gaga: Paweł masz odp. do tego zad. bo nie wiem czy sie gdzies nie pomyliłam w obliczeniachemotikonka
11 gru 21:11
pawell: no własnie nie mamemotikonka ale mozesz mi napisać co kolwiek masz by w ogóle zobaczyć jak sie za to zabrać emotikonka byłbym wdzieczny emotikonka
11 gru 21:37
pawell: gaga jeśli będziesz mogła to napisz mi co tam miałaś
12 gru 20:11
gaga: Musisz narysować ten graniastosłup i oznaczyć go tak jak ja Ci podaję podstawa dolna ABCD górna A'B'C'D' w podstawie kat przy A 60o przekątna w ścianie ABB'A' to AB' i H= AA' w drugiej ścianie AA'DD' to AD' kąt przy wierzchołku A między tymi przekatnymi to α zauważysz że trójkat AB'D' jes równoramienny bo ramiona to te przekatne ,podstawa tego trójkata to B'D' = 10 ( bo jest równa dł. boku rombu ( bo jak podzielisz romb tą krótszą jego przekatną to otrzymasz trójką równoboczny bo kąty mają po 60o(widzisz to?) Dodatkowo narysuj z boku ten trójkat równoranienny będzie Ci łatwiej wtedy z tego trójkata równoramiennego obliczymy te przekatne ścian bo one są nam potrzebne do wyliczenia wysokości H graniast. bo pole podstawy jak piszesz masz gotowe ze wzoru Pp= 10*10*sin 60o= 100*2 /2 = 503 tak? teraz z tego narysowanego trójkata równoramiennego oblicamy przekątną ściany z funkcji sinα/2 bo kąt α podzieli na połowy wysokość ale tego trójkąta ( nie wys. H graniast> OK?) czyli juz prawie prawie i dojdziemy do rozwiązania emotikonkaemotikonka nie załadny wynik wyjdzie no ale tak ma byćemotikonka 5 AB'= ------- 5 bo połowa boku 10 sinα/2 teraz z tw. Pitagorasa w trójkącie ściany bocznej wreszcie obiczymy H graniast. emotikonka H2= 102 = AB'2 25 25 -100sin2α/2 H2= ------- -100 czyli H = --------------------------- = sin2α/2 sin2α/2 5 H= -------* 1-4sin2α/2 gdzie α∈(0o,60o) sinα/2 bo pod pierw. nie moze byc liczby ujemnej 5 Pc= 2Pp +Pb Pb= 4a*H = 40* --------- *1-4sin2α/2 sinα/2 200 Pc = 503 + ----------- *1-4sin2α/2 sinα/2 Tak juz Ci to zostawię Ufffffffffffffffffffffffffff emotikonkaemotikonka choć można by było jeszcze to przekształcić i 50 wyłączyć przed nawias napisz z której klasy jest to zademotikonka bo jestem ciekawa OKemotikonka Myśle że cos z tego wieszemotikonka i mysle,że się nie pomyliłam w rachunkach dlatego pytałam czy masz odp; do tego zademotikonka ponieważ nie masz podanej miary kata α to tak już zostanie emotikonka bo juz mam dość tego Twojego zad powodzenia emotikonka
12 gru 21:54
pawell: Łooooooo ale dzikie to zadanie emotikonka ale wielkie dzieki sorki ze dopiero odpisuje emotikonka A to zadanie to z 3 klasy LO ale nigdy w życiu bym go nie zrobił jak TY . A ja też mam pytanie ? jesteś studentką czy nauczycielka czy kim ? jeśli można wiedzieć emotikonka bo matme to masz w jednym paluszku chyba emotikonka i dzięki jeszcze raz
14 gru 19:17
gaga: Noooooo emotikonkaemotikonka wreszcie sie odezwałeś bo już myslałam ,że moje poświecenie na marne pójdzie emotikonkaemotikonka A co do pytaniaemotikonka to dużo by pisać , napewno matma nie jest mi obca emotikonkaemotikonka pozdrawiam i powodzenia i cieszę sie,że mogłam Ci pomóc choc pisania emotikonka sam widziszemotikonka ale przeanalizuj rozwiazanie by cos Ci w głowie zostało wtedy mój trud nie pójdzie na marne emotikonka obiecujeszemotikonka
14 gru 19:22
pawell: Heheh a to jednak nie odpisałaś na moje pytanie emotikonka no ale jakoś to zniose emotikonka . A właśnie to zadanie wydaje mi sie bardzo trudne i raczej go sam nie zrobie ale jak zobaczyłem że tylew sie opisałaś to aż głupio by było na to nie popatrzec emotikonka wiec obiecuje emotikonka a pozatym to chyba czesciej bede tutaj jakieś zadania umieszczał jak nie bede mógł zrobić emotikonka
14 gru 19:31
gaga: Ok! ale warunekemotikonka ,że je przeanalizujesz a nie na sucho przepiszesz OKemotikonkaemotikonka
14 gru 19:40
pawell: emotikonka przeanalizuje napewno bo mam mały zamiar zdawać maturę z matmy ale ciii nie mów nikomu bo za dobry to nie jestem emotikonka . No ale powiedz tak ogólnie kim jesteś ? heh nie chodzi mi o dane tylko o to jaki masz zwiazek z matematyką emotikonka
14 gru 20:19
gaga: Bardzo dociekliwy jesteś emotikonkaemotikonka to dobra cecha przy rozwiazywaniu zad. z matmyemotikonkaemotikonka daje zawsze pozytywne rezultaty Uczyłam kiedyś takich "delikwentów " jak Tyemotikonkaemotikonka wystarczyemotikonkaemotikonka a teraz dalej pomagam by nie wyjść z wprawy OKemotikonka powodzenia emotikonka
14 gru 20:24
pawell: emotikonkaemotikonka no to już trochę wiem i dzięki za zadanie a sam sie biore za zadania bo jeszcze kilka mam emotikonka
14 gru 20:34