Rambo: Dane są wielomiany w(x) = ax4 + (4-36)x3 + 7x - 0,75c oraz G(x) = x3 + ax2 +7x + 4
Wyznacz wartości współczynników a,b,c tak aby W(x) = A(x)
Prosze o pomoc
11 gru 22:40
11 gru 22:42
Rambo: Sorry bez W(x) = G(X) czy ktoś mogłby mi pomoc byłbym bardzo wdzięczny za pomoc naprawdę.
11 gru 22:54
Miki:
a=0 bo w G niema wyrazu z x4 a w W(x ) nie ma z x2
4- 36 = 1 i tu coś źle napisałes moze b a nie 6
przy x jest 7 i tu i tu czyli ok
a wyraz wolny
- 0,75c = 4 → c= - 16/3
źle tylko cos napisałeś przy x3 w W(x) popraw i przyrównaj do 1
11 gru 23:43
Rambo: czyli piszę a=0 b = 7 a c =16/3
12 gru 00:37