matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.5.2013
Zadania
Odp.
1
Golden:
9
2
croatia:
Witam. Jak mamy przesunięcia o wektor [p,q] to p to jest gora dol ? a q lewo prawo ?
1
croatia:
Witam. Jak mamy przesunięcia o wektor [p,q] to p to jest gora dol ? a q lewo prawo ?
1
Golden:
9 9
0
zderzak:
Witam! Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej całki nieoznaczonej:
5
awdawdaw:
Moze pora jest nieodpowiednia, ale mam pytanie. Kiedy piszemy przecinek w opisie funkcji ? Przy okreslaniu jej monotonicznosci ?
0
ekonometria:
Transformacja liniowa − wie ktoś jak to przekszałcić, podać odpowiednie podstawienia za zmienne i parametry
0
farciarz roku:
http://www.youtube.com/watch?v=SnISlhFFVEs
1
farciarz roku:
http://www.youtube.com/watch?v=SnISlhFFVEs
3
ZmitrężonyWMaraźmie:
Ze zbioru Z=[1,2,3, ..., 100] wybieramy losowo dwie liczby, a następnie z pozostałych liczb znów wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu za
3
arletka17:
Srednia arytmetyczna wzrostu czterech chlopcow jest rowna 170 cm.Chlopcy maja:150 cm,170 cm,180 cm i X cm.Ile mierzy najwyzszy chlopiec?
3
Angelika:
Jakich jutro zadań spodziewacie się na maturze
? Chodzi mi o te 3 ostatnie za największa ilość punktów
1
domaaan :
Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okręgu o środku w punkcie O (punkt A, B − to punkty styczności, zobacz rysunek obok). Wiadomo, że kąt APB=58 stopni. Jaką miarę ma kąt wpisany
1
basia:
Mam pytanie: Czy kąt dwuścienny to to samo, co kąt między ścianami bocznymi?
2
pigor:
..., to np. tak:
cos40
o
cos40
o
...=
* tg40
o
=
* tg40
o
= ctg40
o
* tg40
o
= 1...
cos(90
o
−40
o
)
sin40
o
3
Krzychu:
1
1
Macie może jakieś zadania za 5 punktów z pracą? te co się robi
+
=,,,
x
y
0
Krzychu:
1
1
Macie może jakieś zadania za 5 punktów z pracą? te co się robi
+
=,,,
x
y
4
Monika:
Wyznacz prostą prostopadłą do funkcji y= x + 7
1
agulaa:
logarytmy
7
MałyAgent:
Witam nie będę ściemniać ... Jestem uczniem liceum (zaocznego)
0
Ola:
Błagam o pomoc, głównie chodzi mi o punkt a Losowo wybranych 12 mężczyzn w wieku 20 lat zapytano o wagę i wzrost. Wyniki zapisano w
2
Maryyy:
Czworokąt wypukły ABCD,w którym AB=1 , BC=2 , CD=4 , DA=3 jest wpisany w okrąg. Obliczyć promień R tego okrgu.
4
kala:
na przyjęcie urodzinowe jola kupiła dwie lodowe kule,przy czym jedna miała średnicę 1,5 razy większą niz druga.
3
sinus:
:::rysunek::: W trapezie o podstawach a, b gdzie a,b>0. Wykaż ze długość odcinaka łączącego środki
0
Ola:
Błagam o pomoc, jakieś wskazówki. Głownie chodzi mi o punkt a Losowo wybranych 12 mężczyzn w wieku 20 lat zapytano o wagę i wzrost. Wyniki zapisano w
5
kamczatka:
jeśli za x'a mam podstawić −2 w równanie |−x−2|=2 to czy to będzie
3
kasia:
naszkicuj wykres funkcji f, wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości
1
misia:
wykonaj działania a nast. oblicz wartość wyrażenia dla x= −2
3
hu:
Czy
0
kotek:
rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że otrzymamy w pierwszym i ostatnim rzucie tą samą liczbę oczek
0
kotek:
rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że otrzymamy w pierwszym i ostatnim rzucie tą samą liczbę oczek
0
Adam:
oblicz pochodną :
2
Adam:
oblicz pochodną :
1
Magda:
W trójkąt równoboczny wpisano okrąg, a następnie na tym samym trójkącie opisano okrąg. Pole otrzymanego pierścienia kołowego wynosi 12π. Oblicz pole trójkąta.
2
farciarz roku:
Podstawa ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD , punkt F jest Środkiem krawędzi AD , odcinek EF jest wysokością ostrosłupa
1
Klaudia:
1
Kąt α jest ostry i sinα=
. oblicz 3+2tg
2
α
4
0
Marcin:
http://matematyka.pisz.pl/forum/202566.html
1
paulina:
1. Liczba log
4
8+log
4
2 jest równa? 2.Dane sa wielomiany w(x)=−2x
2
+5x
3
−3 oraz p(x) 2x
3
+12.Wielomiany w(x)+p(x) jest równy?
2
Emilia:
Krótkie pytanie: Czy reszta z dzielenia wielomianu zawsze jest wyrażona wzorem R(x)=ax+b?
0
Emilia:
Krótkie pytanie: Czy reszta z dzielenia wielomianu zawsze jest wyrażona wzorem R(x)=ax+b?
1
Kika:
Kiedy jest nawias otwarty a kiedy domknięty ? Proszę o przykład
1
ania2321:
zbiorem wszystkich rozwiązań nierównośći x
√
3
+4≥2x+
√
12
jest przedział ?
5
lol:
w trójkącie ABC Poprowadzono dwusieczne kątów A i B . Dwusieczna te przecina się w punkcje P , uzasadnij ,że kąt APB jest rozwarty
0
lis:
1. rozwiąż nierównosć |x −5+6x|≤4x
√
3
2.Pole powierzchni całkowitej jest równe 54. Ile wynosi objętosć ostrosłupa?
2
paulina:
dane są wielomiany W(x)=x−4 i M(x)=x
2
−2x. wielomian w(x)*m(x) jest równy
2
Geometria analityczna:
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C w trójkącie ABC, gdzie A(−2,−1) B(4,2), C(0,5).
5
Michal:
Z urny, w której znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych, losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
0
Michal:
Z urny, w której znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych, losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
0
Marta:
Trójkąt prostokątny, mający przyprostokątne o długości 8 cm i 4 cm, obraca się dookoła prostej zawierającej przeciwprostokątną.Oblicz objętość i pole powierzchni tej bryły.
2
Zegaron:
Zad 1. Ołówek kosztuje 50 gr. Jeśli kupujemy więcej niż 10 ołówków to za każdy następny płacimy
0
POLA:
Tereny górzyste na Antarktydzie zajmują ponad 20 razy większą powierzchnię niż tereny górzyste w europie. Na podstawie tej informacji spróbuj wywnioskować, który z tych kontynentów ma
0
POLA:
Tereny górzyste na Antarktydzie zajmują ponad 20 razy większą powierzchnię niż tereny górzyste w europie. Na podstawie tej informacji spróbuj wywnioskować, który z tych kontynentów ma
10
MaturzystkaHELPP:
proste zadanka z 1 liceum pomocy!
0
nelcia7751:
Rozwiąż układ równań eliminacja Gaussa krok po kroku
2
lol :
miałem odpowiedzieć nawet nie jest trudne
6
Miodzio:
Udowodnij że: 4(a
3
+b
3
)>=(a+b)
3
a>0, b>0
1
Anix:
:::rysunek::: Czy w kazdym trapezie, suma kątów A i D= 180 oraz B i C =180...
3
Try:
trójkąt o wierzchołkach A(−2, −3), B(1, 4), C(−1, 3) a) oblicz obwód
2
Karo:
Wykaż, że liczba 3
5
4
jest rozwiązaniem równania 243
1
1
− 81
1
4
+7x = 9
2
7
1
super:
:::rysunek::: w trójkącie równoramiennym abc podstawa ab ma długość 6 cm i środkowa poprowadzona z
1
artur43:
Oblicz
0
artur43:
Oblicz
2
dycia:
Cześć
Proszę o pomoc , liczę i cały czas wychodzi mi odwrotny wynik niż ma być.
1
wiolaaa:
jak się oblicza ..
0
wiolaaa:
jak się oblicza ..
4
maniek:
jak wyznaczyc pierwiastki wielomianu x
3
+x
2
−4x+2? mi wyszlo ze x
1
=1, x
2
=−2−
√
3
, x
3
=−2+
√
3
, w odp jest inaczej, poprawi ktos?
2
maturzysta... ;):
Jakie zadania uważacie że trafią na maturze z czego mam sobie jeszcze powtórzyć by sobie poradzić na maturze ?
7
lol :
wyrażenie wymierne
1
lol :
wyrażenie wymierne
3
super:
w trójkącie równoramiennym abc podstawa ab ma długość 6 cm i środkowa poprowadzona z wierzchołka a również ma długość 6. oblicz boki trójkąta
2
Karo:
(
√
3
+
√
2
+2 )
2
0
Lubie placki:
400=
√
1−cos
2
α
/cosα−57600/2cos
2
α Pomoze ktos wyznaczyc mi cos bo kompletnie jakos nie daje rady
1
Cracker:
(x−
√
2
)(x+
√
2
)=7x
2
−(2x−1)
2
3
pomoc:
Liczba dziesiatek w liczbie dwucyfrowej jest o 2 mniejsza od liczby jednosci. Znajdz te liczbe, jesli widomo, ze jest ona wieksza od 25 ale mniejsza o 39.
9
POLA:
PROSZE O POMOC
W klasie Zuzi jest 15 dziewcząt a chłopcy stanowią 40 % klasy ile dzieci chodzi do klasy Zuzki
0
OLO:
bardzo proszę o pomoc
!
3
lol :
f(x)=
(x
2
+4x+4)(x−3)
x
dziedzina x≠0
1
elwira322:
oblicz x
2
+ 25 / x−5
2
kamczatka:
Przedział P jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności |x−a|≥d gdzie x jest niewiadomą. Podaj liczby a i d.
3
arletka17:
W pudelku znajduje sie 6 kul bialych i 2 czarne.Wyciagamy z niego jedna kule,odkladamy ja i losujemy druga kule.Oblicz prawdopodobienstwo,ze wyciagniemy kule roznych kolorow.
2
knypcio:
Pomóżcie proszę: Uzasadnic że sin10
o
cos20
o
cos40
o
=
1
8
1
polski egzamin matura:
jak wam poszedł polski egzamin dzisiaj?
1
alm:
Jak na maturze z mat zobaczę Wykaż że X Y Z to liczby naturalne. To mam myśleć o N+ czy o N z zerem?
3
waxxx:
4x
2
−1
0
Damian:
Jeśli mamy półkole o promieniu np. 4 i danym kącie alfa to co możemy obliczyć jeśli chodzi o stożek?Proszę o wytłumaczenie najlepiej z rysunkiem
0
ja:
:::rysunek::: w trójkącie równoramiennym abc podstawa ab ma długość 6 cm i środkowa poprowadzona z
10
kasia:
Naszkicuj wykres funkcji f (x) =
√
x2 − 6x + 9
+
√
x2 + 2x +1
, a następnie korzystając z otrzymanego wykresu ustal liczbę pierwiastków równania
2
Optymista:
Czesc z racji tego ze jutro matura z matematyki postanowilem sie wziac za nauke. Na poczatek czy mozecie mi wytlumaczyc dlaczego:
0
Optymista:
Czesc z racji tego ze jutro matura z matematyki postanowilem sie wziac za nauke. Na poczatek czy mozecie mi wytlumaczyc dlaczego:
0
Joanna_:
Mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie metodą drzewka ? Mam małe problemy. Zadanie: W pudełku znajduje się 6 kul białych u 2 czarne.Wyciągamy z niego jedną kulę,
1
wiktoria:
Układ równań ∫4x+2y=10
1
Ferdydziurke:
http://matematyka.pisz.pl/strona/3370.html
12
lol :
x
2
+7x−5≤0
4
nande:
mam przykłady
5
alpacino:
Witam, mam takie teoretyczne pytanie, bo jutro matura
1
m__b:
7 min 51 sek = 7,85 minuty. dobrze to licze? bo 51/60 = 0,85
5
jamelia:
w ciagu geometrycznym dane sa a1=5/4 i a2=1. wtedy wyraz a5
0
Wiesiek:
Z partii N sztuk towaru, wśród których jest dokładnie M sztuk zgodnych z normą losujemy n sztuk ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych sztuk znajdzie się
0
heniu:
Witam i proszę o pomoc Treść zadania:
0
heniu:
Witam i proszę o pomoc Treść zadania:
7
maniek:
5−|x|≥0 i x
2
−1 dzielone przez 3−x≥0. jak to rozwiazc?
0
;D:
prosze o sprawdzenie
0
Ktośś:
Jakie jest prawdopodobieństwo że zmienna normalna standaryzowana przyjmuje wartości pomiędzy −2 a 1 oraz między −0,89 a −2,66 ?
1
Kizuna:
Moglibyście mi podać nazwy wszystkich typów linii które mogą przecinać figurę typu dwusieczna, symetralna itp.? Jutro maturka i wolę którejś nie zapomnieć xD
5
maniek:
mam pytanie, jak wyznaczyc AuB, A∩B , A/B jezeli dane sa A−10/36 i B=6/36
1
Piotrek xx:
zad 1 Wykonaj wykres funkcji. odczytaj z wykresu własności funkcji
0
m.:
1
log
3
ctg(πx/15)+
=0
2
wiem jak rozwiązać, pytanie tylko czy trzeba podawać dziedzinę, czy jest oczywista? i jeśli
1
a:
uporządkuj wielomian
rosnąco
1) 3x
9
− x + 3 − x
2
7
a:
uporządkuj wielomian
rosnąco
1) 3x
9
− x + 3 − x
2
0
m.:
1
log
3
ctg(πx/15)+
=0
2
i teraz tak: wiem jak rozwiązać równanie, pytanie tylko: czy trzeba podawać dziedzinę? i jeśli
0
Fizyk:
Proszę o pomoc w sprawie zadania z fizyki mianowicie: Identyczne fale wychodzące z punktu spotkania P przebywają odpowiednio drogi AP = 7,5m i BP=5m.
2
kk:
jak narysować wykres y=−3
x
kto mógłby przypomnieć odbicia względem osi OX to y=−f(x) ? a względem OY to f=f(−x)?
12
paulina:
zadanie 1. O ile procent liczba 21 jest większa od liczby 15?
4
randy :
I5−2I+I1−6I
3
a:
uporządkuj wielomian
rosnąco
21
jack:
1.|x+6|>3 2.Pole powierzchni całkowitej szescianu jest równe 54. Objętosć tego szescianu jest równa?
4
kama:
wykonaj dzialalanie (x−x
3
)+(2x−6x
3
−7)
4
gosc:
czesc. mam takie pytanko, jezeli jest równanie i x wystepuje pod pierwiastkiem to musi byc to większe lub równe czy tylko większe od zera?
2
macierz2x2 zespolone:
policzylem, moglby ktos potwierdzic ze dobrze?
4
kama:
wykonaj mnozenie (x−1)(x
2
+2)=?
4
Aru:
Nie mam pojęcia czy takie zadania już tutaj były, ale nie mogę ich znaleźć. Byłabym wdzięczna za wskazówki : )
134
Trotyl:
Jak wam Poszła matura z Polskiego ?!? Który temat wybraliscie ?!?
2
masaj:
Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem bo kompletnie nie wiem jak zrobic Dwóch korektorów, pracując razem, jest w stanie dokonać poprawek w tekście w czasie 8 godzin.
13
a:
rozwiąż rownania 1) x
2
−x+4=6x+x
2
4
olopk:
Liczba 3
3
0
* 27
1
0
jest równa A.3
3
3
B.3
5
0
C.3
2
6
0
D.3
3
0
0
1
olopk:
Liczba 3
3
0* 27
1
0 jest równa A.3
3
3 B.3
5
0 C.3
2
60 D.3
3
00
1
olopk:
Liczba log64 jest równa A.(log8)2 B. 2log8 C. 2log32 D. log32log2
6
a:
rozwiaz nierownosc 2x
2
−6x+3≥0
4
x3:
rozwiąż szybko i ze 100% dokładnością poniższy układ równań:
1
olopk:
(a−
2
)
3
a−
5
Otrzymamy: A) a−
1
1 to jedenascie
2
olopk:
(a−
2
)
3
a−
5
4
Łukasz:
Na szybko przed maturką zrobił bym arkusz z podstawy. Może ktoś się orientuje który jest warty zrobienia albo najtrudniejszy z poprzednich lat?
3
maniek:
jak rozwiazuje sie uklad 3 rownosci, na przykladzie
9
paulaf:
Może ktoś polecić przydatne wzory na mature,ktorych nie ma w tablicach itp?
2
Karolina ;):
rozwiąż działania; pamiętaj o dziedzinie.
x−2
x−1
a)
−
x−3
x+3
1
Marta:
Oblicz ile bombek można pomalować tą puszką farby. Puszka farby wystarcza na pomalowanie 6 m2 powierzchni. Oblicz ile bombek choinkowych w
4
a:
rozwiąż nierownosc −3x
2
+8x≤0
2
olopk:
Witam. Możecie mi pokazać krok po kroku jak rozwiązać to zadanie? Rozwiąż równanie
0
Karolina:
dana jest funkcja F(x)= w liczniku ox−1 , w mianowniku 2x+3. oblicz parametr ,,a" wiedząc ze jej miejscem zerowym jest liczba 1, naszkicuj jej wykres, a następnie wyznacz zbiór argumentów
11
a:
rozwiaż nierownosc x
2
−9>0
3
pietrek:
Łoblicz całkie:
0
Rafał:
Puszka farby wystarcza na pomalowanie 6 m
2
powierzchni. Oblicz ile bombek choinkowych w kształcie kuli o średnicy 10 cm można pomalować farbą z tej puszki.
6
kamil94:
mam nadzieję, że zdam. również wybrałem 2 temat, jednak nie bardzo wiedziałem o czym pisać, niby wszystko w tekście, anickzobacz ja jakoś dużo to w nim nie znalazłem
1
Rafał:
Rzucamy trzy razy monetą. Prawdopodobieństwo wyrzucenia dokładnie 1 orła jest równe?
1
Madziula:
Kwadrat o boku długośći 2 obrócono wokół jednego z boków. Powstała bryła ma objętość ?
0
Basia:
Zad.1. Na wydziale produkcyjnym w jednym z zakładów przemysłowych przeprowadzono badania, których celem było ustalenie przeciętnego stażu pracy zatrudnionych tam pracowników. Uzyskane
1
Michał:
Z wycinka kołowego o polu 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnie boczną stożka. Objętość stożka jest równa?
2
Czarnulllkaaa:
Promień kuli o objętości 36 pi cm
2
jest równy?
1
Martulllkaaa:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 8 cm. Pole powierzchni tego stożka jest równe?
3
gold:
Tabela1. Wyjazdy ZRM w miastach powyżej 10 tyś. mieszkańców w celu obliczenia mediany i trzeciego kwartylu
2
Drzewo:
du
=k(u−10) z warunkiem początkowym u(5)=40
dt
Umie ktoś?
3
hehe:
Ludzie! Nie da się u was zarezerwować nicka, bo w tym miejscu gdzie jest
wyślij
, to włażą Przykłady opisów i nie da się tego wcisnąć. No chyba że to tak specjalnie, bo wszystkie nicki
3
irena_1:
3
Hans:
Suma dwóch liczb naturalnych jest równa 348, największy wspólny dzielnik tych liczb to 29.
2
Hans:
5
Michał:
Mam obliczyć długość łuku y
2
= 4x
3
dla 1≤x≤2. Prosze pomóżcie, nie wiem jak się zabrać za to zadanie
3
aga:
muszę to udowodnić, proszę o jakąś podpowiedź
2
hwdtel:
a
b
Wykazać,że dla a,b∊R
+
⋀a≠b ;
+
>2
b
a
1
dd:
:::rysunek::: Oblicz pole czworokata
6
Subi:
może nie pomogę ale mam pytanie: czy równania redukcyjne mogą zdarzyć się na maturze rozszerzonej?
0
P@weł:
ICSP JESTES?
7
P@weł:
ICSP moglbys cos poradzic
http://matematyka.pisz.pl/forum/202574.html
6
P@weł:
DO AJTEK
D