matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
Drzewo:
du
=k(u−10) z warunkiem początkowym u(5)=40
dt
Umie ktoś?
7 maj 10:41
Krzysiek:
du
∫
=∫dt
k(u−10)
1
ln|u−10|=t+C
k
C−wyliczasz z warunku początkowego
7 maj 10:48
aniabb:
du=k(u−10)dt
du
=kdt
u−10)
du
∫
=∫kdt
u−10)
ln|u−10| = kt +C war. pocz. ln5=k•0+C zatem ln|u−10| = kt + ln5
7 maj 10:50